Chcę wymienić ogniwa na nowe. Bateria Green 7800mAh 36V.
Niby 30 sztuk tam siedzi.
Czy muszę zmieniać BMS przy wymianie ogniw?
Akku jeszcze nie otwierałem. Nie wiem jakie ogniwa tam są.
Czy wymiana BMS jest konieczna?
- pimag
- Forumowicz
Czy wymiana BMS jest konieczna?
Wigry, Jubilaty i BMX to były rowery a nie tam jakieś dziwolągi eBike'sy!
-
slow
- Forumowicz
Re: Czy wymiana BMS jest konieczna?
To tania bateria. Nie rozbierałem akurat takiej ale na 99% siedzi tam tani uniwersalny chiński bms którego nie trzeba zmieniać ale jak chcesz to można na jakiegoś z BT o ile będzie na tyle miejsca.
- pimag
- Forumowicz
Nie mam 30 sztuk wewnątrz. Jest 26.
Na dodatek sporo pustych cel, więc spokojnie 6 ogniw można dodać.
Nie chcę tego rozbierać dopóki nie nabędę nowych ogniw.
Obwcne to: a BMS bardzo malutki:
Na dodatek sporo pustych cel, więc spokojnie 6 ogniw można dodać.
Nie chcę tego rozbierać dopóki nie nabędę nowych ogniw.
Obwcne to: a BMS bardzo malutki:
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
Jakiś dziwny ten akumulator z 26 ogniwami i jakim cudem można tam włożyć jeszcze sześć ogniw?
Przecież na 36 V akumulator potrzeba 10 ogniw 18650 połączonych szeregowo, a dla zwiększenia pojemności do każdego ogniwa dokłada się równolegle kolejne ogniwo, a jeżeli to za mało, to dokłada się równolegle kolejnych 10 ogniw. Podział musi być przez 10, a więc ogniw może być 10, 20, 30, 40 itd, ale nie 26. I nie ma możliwości dołożyć sześciu. U Ciebie jest 10S3P, więc musisz mieć 30 ogniw.
Podział przez 13 to są akumulatory 48 V, 26 ogniw to by było 13S2P, ale to przecież nie u Ciebie, masz 36 V.
Jakiś dziwny ten akumulator z 26 ogniwami i jakim cudem można tam włożyć jeszcze sześć ogniw?
Przecież na 36 V akumulator potrzeba 10 ogniw 18650 połączonych szeregowo, a dla zwiększenia pojemności do każdego ogniwa dokłada się równolegle kolejne ogniwo, a jeżeli to za mało, to dokłada się równolegle kolejnych 10 ogniw. Podział musi być przez 10, a więc ogniw może być 10, 20, 30, 40 itd, ale nie 26. I nie ma możliwości dołożyć sześciu. U Ciebie jest 10S3P, więc musisz mieć 30 ogniw.
Podział przez 13 to są akumulatory 48 V, 26 ogniw to by było 13S2P, ale to przecież nie u Ciebie, masz 36 V.
-
tkoko
- Forumowicz
Jeżeli bateria ma wg opisu 36V, 7.8 Ah to na ogniwach EWE 2.55 Ah MUSI MIEĆ 30 ogniw (3 x 2.55 Ah = 7.65 Ah).
Jeżeli ORYGINALNE aku ma faktycznie 26 ogniw to;
1. Chińczyk poszedł "na całość" i wstawił to co ma, i ile ma
2. Chińczyk wstawił "6S3P" na ogniwach 2.55Ah, i "4S2P"np. na ogniwach 3.5Ah, stad 26 sztuk.
3. Chińczyk faktycznie wstawił 26 sztuk ogniw (bo tyle miał) lecz wówczas aku miało 36V, 5 Ah.
4. ktoś już "grzebał" w aku i usunął cztery (np. rozszczelnione) ogniwa.
Co do BMS'a; jeżeli jest sprawny to nic nie trzeba zmieniać, ale z Twoich opisów (problemów) z rowerem trudno o ocenę.
- pimag
- Forumowicz
Mam rower ze sklepu, kupowany w dużym markecie ale ża granicą. Był w ori kartonie, sam go składałem i wszystko było nowe.
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
oh, nikt nie sugeruje, że to Twoja wina. Po prostu trafiła Ci się felerna bateria, ona nie powinna być tak zbudowana.
A... tak, dla porządku się spytam — jest w tej baterii w ogóle balanser? Ze zdjęcia BMS to nie wynika, może... jak już pojechali po bandzie, to może po całości?
oh, nikt nie sugeruje, że to Twoja wina. Po prostu trafiła Ci się felerna bateria, ona nie powinna być tak zbudowana.
A... tak, dla porządku się spytam — jest w tej baterii w ogóle balanser? Ze zdjęcia BMS to nie wynika, może... jak już pojechali po bandzie, to może po całości?