Ładowarka YZPOWER mocno skaczące napięcie.

Tematy związane z wszelką instalacją elektryczną w konwersjach rowerów
W.P.
Forumowicz

Re: Ładowarka YZPOWER mocno skaczące napięcie.

Post autor: W.P. »

tkoko pisze:
08 lip 2021, 14:15
Naprawdę sądzicie że wymiana elementów ładowarki na mocniejsze nie zmieni np. wagi ładowarki lub jej wymiaru ? Wszystkie odmiany ładowarki mają ten sam wymiar i masę.
Mają też taką samą moc 180W. Wystarczy więc zmienić transformator (przekładnia), kondensatory w filtrze napięcia wyjściowego (napięcie pracy), niektóre diody (prąd obciążenia bądź napięcie wsteczne), bocznik (prąd wyjściowy). Do tego kilka wartości rezystorów.

Co do ładowania akumulatorów kwasowych, to czym miałaby się różnić ładowarka do Li-Ion od ładowarki do kwasowych, poza oczywiście wartością napięcia końcowego?
W obu przypadkach wymagany jest kontroler prądu i stabilizator napięcia końcowego dla fazy CV.

Dostępne w układzie potencjometry powinny pełnić rolę precyzerów umożliwiających fabryczne skalibrowanie ładowarki do parametrów wyartykułowanych na tabliczce znamionowej.

Można by cokolwiek treściwego powiedzieć nt w/w ładowarek po analizie schematu i wykonaniu pomiarów.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

W.P. pisze:
08 lip 2021, 22:24
.......
Co do ładowania akumulatorów kwasowych, to czym miałaby się różnić ładowarka do Li-Ion od ładowarki do kwasowych, poza oczywiście wartością napięcia końcowego?
W obu przypadkach wymagany jest kontroler prądu i stabilizator napięcia końcowego dla fazy CV.........
Charakterystyką ładowania :D to po pierwsze.
A po drugie; jak nie ma różnicy w ładowaniu Li-Ion i kwasowych, to po co podwójne układy sterujące w ładowarce ?
Podstawowa różnica w ładowaniu Li-Ion i kwasowych jest taka, że w Li-Ion o końcu ładowania decyduje czas i prąd, a w kwasowych napięcie końcowe i napięcie podtrzymania.
kruq
Forumowicz

Post autor: kruq »

W.P. pisze:
07 lip 2021, 23:08
Na zdjęciach z 1 lipca widzę jeden potencjometr. To chyba regulacja napięcia. Gdzie więc regulacja prądu?

Mam ambiwalentne odczucia. Z jednej strony cieszę się z sukcesu autora, z drugiej zaś odpadła mi możliwość odtworzenia schematu i dokonania pomiarów pozwalających wyznaczyć charakterystykę obciążenia.
Niedawno zakończyłem prace nad swoją 42V/12A i porównuję ją z fabrycznymi.
Nic straconego, mogę CI ją wysłać.
Okazuje się, że ładuje do około 50V pakiet i później przerywa (sprawdzałem na dwóch pakietach)
W.P.
Forumowicz

Dziękuję koledze kruq za udostępnienie mi ładowarki do testów. Rzeczywiście coś z nią nie tak.
Napięcie bez obciążenia prawidłowe - dla 13S to 54,6V.

Podłączona do układu symulującego akumulator do pewnego momentu zachowuje się prawidłowo, niestety tylko do 42,5V. Poniżej tego napięcia zaczynają się wyłączenia i próby ponownego załączenia - choinka.
Na razie, w wolnych chwilach odtwarzam schemat by móc zdiagnozować powód.
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz

Post autor: WojtekErnest »

42,5V to średnio 3,3V na ogniwo. A 3,3V bez obciazenia to praktycznie pusty aku (no może 5%. Czyli to dla tej ladowarki, prog od którego startuje.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
tkoko
Forumowicz

W.P. pisze:
14 lip 2021, 21:15
.......
Podłączona do układu symulującego akumulator do pewnego momentu zachowuje się prawidłowo, niestety tylko do 42,5V. Poniżej tego napięcia zaczynają się wyłączenia i próby ponownego załączenia - choinka.
.........
"Choinka" to testowanie aku na prąd i napięcie jakim ma być zasilany aku w danym momencie. Co jakiś czas ładowarka przechodzi taką "procedurę" gdzie kilka sekund napięcie ładowania skacze. Jak jest sprawna to tego nie widać na zewnątrz (na diodzie), jedynie przy bezpośrednim pomiarze watomierzem, miernikiem.
W.P.
Forumowicz

Niestety, nie mogę w tej chwili nic konkretnego powiedzieć, gdyż na przeprowadzenie testu mogłem poświecić co najwyżej kwadrans. Nie było czasu na włączenie oscyloskopu i dokonanie jakichkolwiek pomiarów.
Niebo było w kolorze ołowiu a drzewa złowieszczo zaczynały uginać swe korony. Zdążyłem wrócić do domu na 5 minut przed "pompą".

Co do tych 3,3V/ogniwo, to gdyby to było normalne zachowanie zasilacza to co, jeśli ktoś rozładuje pakiet do np. 3V/ogniwo? Przecież to jeszcze dopuszczalna wartość.
W.P.
Forumowicz

tkoko pisze:
15 lip 2021, 6:55
Co jakiś czas ładowarka przechodzi taką "procedurę" gdzie kilka sekund napięcie ładowania skacze. Jak jest sprawna to tego nie widać na zewnątrz (na diodzie), jedynie przy bezpośrednim pomiarze watomierzem, miernikiem.
Jak to możliwe, by podczas ładowania, czyli obciążenia zasilacza pakietem akumulatorów, na zasilaczu w fazie CC mogło podskoczyć napięcie? I po co, czemu miałoby to służyć?
tkoko
Forumowicz

W.P. pisze:
15 lip 2021, 11:26
tkoko pisze:
15 lip 2021, 6:55
Co jakiś czas ładowarka przechodzi taką "procedurę" gdzie kilka sekund napięcie ładowania skacze. Jak jest sprawna to tego nie widać na zewnątrz (na diodzie), jedynie przy bezpośrednim pomiarze watomierzem, miernikiem.
Jak to możliwe, by podczas ładowania, czyli obciążenia zasilacza pakietem akumulatorów, na zasilaczu w fazie CC mogło podskoczyć napięcie? I po co, czemu miałoby to służyć?
Tu masz ZIP'a z miksowanym filmikiem po włączeniu ładowania (CC), i z ładowania przy napięciu CV, i po zapaleniu zielonej diody.
Załączniki
test1a.zip
(785.71 KiB) Pobrany 165 razy
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz

W.P. pisze:
15 lip 2021, 11:19

Co do tych 3,3V/ogniwo, to gdyby to było normalne zachowanie zasilacza to co, jeśli ktoś rozładuje pakiet do np. 3V/ogniwo? Przecież to jeszcze dopuszczalna wartość.
Prog 3,3V jest dość wysoki ale jesli rozladuje do 3V tzn ze pod obciążeniem mógł spaść do 2,5-2,7V. Nadto to średnia więc jedno ogniwo moglo miec 2,4V a inne 2,9V.
Bardzo często spotyka się sytuację ze ludzie piszą ze ladowarka nie chce podjąć ładowania.
I słusznie bo takie rozladowanie często rozjeżdża na tyle ogniwa, ze do ich wyrównania powinien byc serwis. Konstruktorzy firmowych rowerów nie mogą dopuścić aby ludzie jezdzili nieświadomie na ułomnym pakiecie. Od tego by to kontrolować i serwisować jest serwis.
tkoko
Forumowicz

Ale Krug nie ma problemu z baterią, bo druga sprawna ładowarka ładuje tą baterię. Problemem jest awaria ładowarki, w tym spalenie diody 2A. Po wymianie diody jego ładowarka "wiesza się" przy danym napięciu. Podobne zjawisko mam na mojej "naprawionej" ładowarce Wate, z tym że ta ładowarka po wyłączeniu i ponownym włączeniu działa/ładuje dalej prawidłowo.
Załączniki
HDV_3186 (1).zip
(147.3 KiB) Pobrany 144 razy
W.P.
Forumowicz

WojtekErnest pisze:
15 lip 2021, 12:38
Prog 3,3V jest dość wysoki ale jeśli (...)
No dobrze, a co jeśli ogniwa symetrycznie (z b. niewielkim rozrzutem) rozładują się do 3V/ogniwo? Czy wówczas taka ładowarka miałaby nie naładować baterii?
tkoko
Forumowicz

WojtekErnest pisze:
15 lip 2021, 12:38
W.P. pisze:
15 lip 2021, 11:19

Prog 3,3V jest dość wysoki ale jesli rozladuje do 3V tzn ze pod obciążeniem mógł spaść do 2,5-2,7V. Nadto to średnia więc jedno ogniwo moglo miec 2,4V a inne 2,9V.
....
Przy SPRAWNYM BMS'ie to NIEMOŻLIWE. Najsłabsze ogniwo wyłączy BMS najczęściej przy napięciu 2.8 - 2.9 V, ale to napięcie po ustaniu obciążenia i tak podskoczy powyżej 3 V na tym ogniwie/segmencie.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2021, 13:20 przez tkoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz

Wiele BMS ma prog 2,5V
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz

W.P. pisze:
15 lip 2021, 13:12
[]No dobrze, a co jeśli ogniwa symetrycznie (z b. niewielkim rozrzutem) rozładują się do 3V/ogniwo? Czy wówczas taka ładowarka miałaby nie naładować baterii?
W firmowym sprzęcie gdy to się zdarzy (a nie powinno) bo jeszcze sterownik odcina gdy pod obciążeniem całość spadnie z 42 do np 30V. Czyli jeśli odłączony pakiet ma 30V to jest wg mnie na 90% podejrzany i na 70 % już nierówny.
W.P.
Forumowicz

Na razie mogę jedynie zamieścić schemat ładowarki. Po weekendzie spróbuję znaleźć chwilkę.
Obrazek Obrazek Obrazek
Larix
Forumowicz

Post autor: Larix »

U mnie dzisiaj to samo. Napięcie skacze od 75 do 85V. Dioda nie świeci. Zaiskrzyło przy próbie podłączenia do roweru. Mam nadzieję że BMS cały.
ODPOWIEDZ