Hallo,
bez przesady, ja to widzę problem w tym, że profesjonalny serwis ma takie naprawy w dupie, bo nawet rozkazy, żeby wyzwolić lub zakończyć głębokie uśpienie są znane, ale potrzebny do tego program, który ma serwis, bo nie jest przewidziane jego użycie przez końcowego klienta. A dlaczego nie chcą tego zrobić? No właśnie — to jest problem.
Na Twoim miejscu poszukałbym innego serwisu, nawet w Czechach czy Niemczech, bo ten, w którym pytałeś to jakiś syf.
Bez trudu mogę Ci podać serwis, ale w Szwajcarii, który już na stronie oferuje, że wybudza BMZ baterie, które zdechły po zimie:
https://www.youmo.ch/e-bike-akku-repara ... reparatur/
Ale do rzeczy — BMZ już dawno rozpoznał, że jego baterie padają i wymyślili ładowarkę, która rozpoznaje nadmierne rozładowanie i próbuje baterie ożywić, zanim ją będzie ładować. Ale nie wiem, czy masz taką ładowarkę, czy jeszcze jakąś starą, wiec metody z nią pominę.
Co możesz jeszcze zrobić — wstawić baterie do roweru i podłączyć do ładowania. Jeżeli pojawi się zielony LED (obojętnie: szybko lub wolno migający) to jest szansa. A jeżeli jest czerwony LED lub żaden — to już nic sam nie zrobisz.