Problem z JBD

Dział zawiera tematy związane z akumulatorami, ładowarkami oraz BMSami
ODPOWIEDZ
sannis
Forumowicz

Problem z JBD

Post autor: sannis »

Podłączyłem dzisiaj JBD bms 7-14s do pakietu 13s. Polutowane zgodnie ze schematem z ich strony. Po zarejestrowaniu zeskanowaniu qr zgodnie z instrukcją BMs widzi 14s. W apce w ustawieniach jest tylko możliwość przestawienia suwaka ładowania i nic więcej. Podłączyłem się z solar overkill to samo. Bateria na nowych równych ogniwach od Glebora. Bms balansuje jak oszalały i rozjechał sekcje.
https://drive.google.com/file/d/1obzQBc ... p=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1rl1Wy6 ... p=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/14QHsTo ... p=drivesdk
Miałem wcześniej JBD ze starszą apką Xiaoxiang i nie było takich problemów.
Ktoś potrafi to rozwikłać?
slow
Forumowicz

Re: Problem z JBD

Post autor: slow »

W Overkill Solar nie możesz zmienić ilości cel??
Gdzie widzisz te rozjechane sekcje?
sannis
Forumowicz

slow pisze:
05 lip 2026, 14:01
W Overkill Solar nie możesz zmienić ilości cel??
Gdzie widzisz te rozjechane sekcje?
Tak, udało się zmienić w Overkill na 13S i zapisać w BMS. Apka Xiaoxiang odczytuje teraz jako 13S i mogę użyć suwaka discharge. Natomiast w opcjo parameters settings nadal nic nie ma prócz tych dwóch suwaków discharge i charge...
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Post autor: Tooropek »

Musisz konto zalogować, kliknąć "bind" i ustawienia się pojawią.
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
sannis
Forumowicz

Tooropek pisze:
05 lip 2026, 20:36
Musisz konto zalogować, kliknąć "bind" i ustawienia się pojawią.
Zarejestrowałem konto, jestem zalogowany, w device mogę bms unbind więc jest "zabindowany".
Badlook
Forumowicz

Post autor: Badlook »

Też mam ten problem z jbd, dedykowana aplikacja ściągniętą z kodu QR który był na bms nie ma zmiany żadnych parametrów, jedynie solaroverkil pozwala ustawienie bms. To nie jest jeden przypadek. Założyłem ostatnio do baterii 7 takich bms i tak samo było.
sannis
Forumowicz

Może ktoś podpowiedzieć jakie podstawowe ustawienia wpisać w solar overkill bez zbytniego kombinowania.
KrzysiekSw
Forumowicz

Post autor: KrzysiekSw »

Hallo,
trochę nietypowe te problemy z Małym Słoniem, możliwe, że wynika to z instalowania apki z QR kodu, a powinno się ze sklepu Google.
W każdym razie, jeżeli była instalacja z kodu i nie ma ustawień, to najlepiej zgłosić to do Chińczyka, żeby te możliwości ustawień włączył.
Albo — jeżeli ktoś nie ma ochoty na rejestracje — to wersja 2.1.1024 jest ostatnią wersją działającą bez rejestracji.
slow
Forumowicz

Post autor: slow »

Tak, udało się zmienić w Overkill na 13S i zapisać w BMS. Apka Xiaoxiang odczytuje teraz jako 13S i mogę użyć suwaka discharge. Natomiast w opcjo parameters settings nadal nic nie ma prócz tych dwóch suwaków discharge i charge...
W tej aplikacji z qrkodu też nic nie miałem.
W Overkill Sofar jest wszystko więc w czym problem?
Badlook
Forumowicz

Post autor: Badlook »

KrzysiekSw pisze:
07 lip 2026, 19:23
Hallo,
trochę nietypowe te problemy z Małym Słoniem, możliwe, że wynika to z instalowania apki z QR kodu, a powinno się ze sklepu Google.
W każdym razie, jeżeli była instalacja z kodu i nie ma ustawień, to najlepiej zgłosić to do Chińczyka, żeby te możliwości ustawień włączył.
Albo — jeżeli ktoś nie ma ochoty na rejestracje — to wersja 2.1.1024 jest ostatnią wersją działającą bez rejestracji.

Robiłem reinstal aplikacji z sklepu Play i też nic. Overkil w sumie wystarcza, raz zmieniasz i już nie grzebiesz
KrzysiekSw
Forumowicz

Post autor: KrzysiekSw »

Hallo,
w sumie tak, Overkill wystarcza dla ustawień, ale poprzez niego nie zrobisz update firmware BMSa, jeżeli taka się pojawi. On, po prostu tego nie obsługuje.
Problem z brakiem funkcji był już wiele razy omawiany i najlepiej przyjąć wyjaśnienia sprzedawcy, że apka nie ma potrzebnych uprawnień ze względów bezpieczeństwa i wtedy potrzeba tylko podać email adres i MAC adres i sprzedawca przekaże te dane do... hmm... nawet nie wiem do kogo, JBD nie jest właścicielem apki, tylko firma lithiumbatterypcb.com... ale kto jest właścicielem serwera... hmm... jak by nie patrzył, po paru godzinach to zezwolenie jest aktywne. Możliwe, że to JBD ma ten serwer.
Zresztą, to samo jest z niektórymi ustawieniami (ustawionych z chińskiej czapy) np: napięcie odcięcia LFP ogniw jest za wysokie i trzeba skontaktować się z Chińczykiem, żeby to zmienić.
ODPOWIEDZ