Derbi GPR 50 EV, plan przekwalifikowania na L3e-A1 jak to wygląda dziś prawnie?

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
ODPOWIEDZ
SiewcaPozogi
Nowicjusz

Derbi GPR 50 EV, plan przekwalifikowania na L3e-A1 jak to wygląda dziś prawnie?

Post autor: SiewcaPozogi »

Cześć,

Mam w garażu Derbi GPR 50 (2006) i gotowy plan konwersji na napęd elektryczny. Zanim zacznę kupować części, chciałbym się zorientować, jak to realnie wygląda dziś od strony rejestracji. Przekwalifikowanie z motoroweru 50cc na motocykl elektryczny, docelowo L3e-A1.

Planowana specyfikacja:

Silnik: mid-drive QS D155A-70
Sterownik: Fardriver ND96680B
Bateria: 24S1P z modułów LG Chem E66 (z hybryd), ~88-100V, 66Ah
BMS: ANT Smart BMS 400A (peak 1000A)
Napęd: łańcuch 520, custom zębatki
Masa docelowa: ~130-140 kg

Widziałem tu starsze wątki o podobnych przebudowach (m.in. QS138 w Aprilii SX50, i osobno udaną rejestrację z wpisem "EE" w dowodzie po badaniu na OSKP)

Czy ktoś z Was próbował czegoś podobnego i ma świeższe doświadczenie? Jak to dziś wygląda praktycznie? OSKP, rzeczoznawca, ile to trwa, na co uważać? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Re: Derbi GPR 50 EV, plan przekwalifikowania na L3e-A1 jak to wygląda dziś prawnie?

Post autor: Tooropek »

"Przekwalifikowanie" nic takiego w Polskim prawie nie istnieje.
Poczytaj jeszcze trochę..
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
SiewcaPozogi
Nowicjusz

Re: Derbi GPR 50 EV, plan przekwalifikowania na L3e-A1 jak to wygląda dziś prawnie?

Racja, chodziło mi chyba o wprowadzenie zmian konstrukcyjnych skutkujących zmianą danych w dowodzie rejestracyjnym. Pytam, bo pojazd miałby mi służyć głównie do poruszania się po drogach w mieście jak motocykl 125, więc konieczne jest dla mnie zalegalizowanie wszystkiego. Widziałem różne wątki ze zmianami spalinowych na elektryczne, oraz zmianami kategorii pojazdu ze spalinowych 50cc na spalinowe 125cc, więc w teorii przynajmniej kilka lat temu obie te rzeczy jakoś dało się zrobić. Ale nigdzie nie widziałem takiego combo 2w1.Derbi jest na ten moment zarejestrowane normalnie jako motorower, 6.9kw wbite w dowodzie i ma opłacone OC
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

"Fachowo" nazywa się to;
"JEDNOSTKOWE DOPUSZCZENIE POJAZDU DO RUCHU"
https://www.google.com/search?q=jednost ... utc=sp-006
Najprościej dopytać o konkrety w TDT, albo np w firmie Bosmal;
https://www.google.com/search?q=bosmal+ ... utc=sp-006
SiewcaPozogi
Nowicjusz

Z tego co wyczytałem jednostkowe dopuszczenie pojazdu do ruchu nie jest dla pojazdów już zarejestrowanych i dopuszczonych do ruchu. Strasznie zawiłe są te przepisy. Gemini, chat gpt, claude, kazdy chat bot co innego mówi. Albo że się nie da w ogóle i trzeba sprzedać do niemczech/uk i tam zarejestrować i potem sprowadzic spowrotem do polski i znowu zarejestrować w polsce, albo że wystarczy rzeczoznawca, faktura z warsztatu i OSKP.
Ja te przepisy interpretuje bardziej jako ta 2 opcja ze faktura z warsztatu + rzeczoznawca + oskp. Napisałem tu na tym forum licząc że może znajdzie się ktoś kto przechodzil prawnie podobny proces. W wątku /viewtopic.php?f=11&t=2167 udał osię komuś zmienić rodzaj silnika na elektryczny w dowodzie ale zachowując kategorie pojazdu jako motorower. Pytanie czy robił to już ktoś dla wyższych mocy i prędkości niż 4KW i 45km/h. Jakby koszty legalizacji miały wynieść tyle co cały build (około 10k) to podziękuje, zostanę przy spalinowych maszynach.

W ogóle to derbi to motorowerem nigdy nie było technicznie, jak ją kupiłem 15 lat temu to to derbi juz wtedy jeździło ponad 100km/h całkowicie seryjne (ktoś zdjął blokadę z komputerka ewidentnie)
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Kontakt:

Post autor: tas »

ja mam UTV spalinowe zarejestrowane jako ciągnik rolniczy z homologacją na pojazd wolnobieżny, a kiedyś jak się odrobię to będę chciał to zmienić na pojazd samochodowy elektryczny. To jest dopiero chaos :D
Wiec pewnie przejdę tą drogę formalną co Ty ale to kiedyś :(
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

tas pisze:
19 sie 2026, 14:08
ja mam UTV spalinowe zarejestrowane jako ciągnik rolniczy z homologacją na pojazd wolnobieżny, a kiedyś jak się odrobię to będę chciał to zmienić na pojazd samochodowy elektryczny. To jest dopiero chaos :D
Wiec pewnie przejdę tą drogę formalną co Ty ale to kiedyś :(
Po drogach publicznych możesz ile tym jechać? To chodzi o homologacje na B, zgadza się?
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Kontakt:

Post autor: tas »

tak, kat B i T, normalnie to zarejestrowałem (kupiłem po dzwonie, naprawiłem z myślą o późniejszej elektryfikacji, mam silnik, aku, sterownik tylko budowę domu muszę zakończyć), blachy mam, płace OC, przechodzi przeglądy, jedynie to nie mogę jeździć szybciej niż 40km/h bo to limit prędkości dla ciągników rolniczych no i nie mogę po ekspresówkach.
W/g mnie to jakaś głupota z tymi papierami i taką klasyfikacją, ale w urzędzie komunikacji poker face, brewka im nie pykła jak to rejestrowali, policja mnie ciągle kontroluje jak widzi na ulicy bo myślą, że jeździe tym bez rejestracji na lewo (rejestracje mam z tyłu i nie widać z przodu). Ale widzą jak byk UTV co nijak nie wygląda jak ciągnik rolniczy, w dowodzie ciągnik rolniczy i zawsze "dziękuję, wszystko się zgadza, szerokiej"
No komizm istny.
Załączniki
gr.jpg
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Mam koleszke co rejestruje nawet tysiaka na ciągnik, ale chce za to kokosy. Pytam z czystej ciekawości bo mam w rodzinie takiego co ma quada na B znacznej pojemności i też ma ciągnik. Beka z urzędników i z tego co się odpier****la w urzędzie komunikacji. Że te urzędniki nic nie czają i podbijają co się im przyniesie to jest szok i niedowierzanie...
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

Post autor: pxl666 »

oni tylko prawo realizują. a jakie prawo jest kazdy widzi ...
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Prawo takie, że bezprawie... Aha aha aha okej
gość
Forumowicz

Post autor: gość »

Do autora wątku.
Do jazdy po asfalcie niezmiennie polecam skuter elektryczny albo super soco.

A środowiskiem naturalnym konwersji są bezdroża.
Tam mid ujawnia swoją największe zalety - mała masa nieresorowane i wysoki moment od zera.
ODPOWIEDZ