Wymiana Ni-MH na Li-Ion

Chcesz coś kupić lub zamienić? Szukasz oferty kupna? To dział dla Ciebie
ODPOWIEDZ
raffa
Nowicjusz

Wymiana Ni-MH na Li-Ion

Post autor: raffa »

Cześć,

Poszukuję kogoś, kto na początek wyceni mi taką konwersję:

akumulator Panasonic od roweru aktualnie Ni-MH 20 x 1,2 V 2900 mAh. Tyle wynika z naklejki na akumulatorze. Stary akumulator jest, obudowa wygląda na skręcaną, więc przynajmniej nie będzie z tym problemu.

Rower najprawdopodobniej z okolicy roku 2005 - 2008. Akumulator ma tylko złącze 2-pinowe (+ i -), nie ma żadnej dodatkowej komunikacji ze sterownikiem / silnikiem. Napęd centralny TranzX najprawdopodobniej 250 W.

Rower nie ma wyświetlacza ze sterowaniem, jest tylko 3 pozycyjny wyłącznik na kierownicy. Wskaźnik naładowania na obudowie akumulatora.

Gniazdo ładowania 7-pinowe.

Skoro tam siedzi 20 ogniw typu D, to jest w cholerę miejsca. Powiedzmy, że 100 km zasięgu to max (czyli można przyjąć 7s8p).

Oczywiście aku z BMS, być może takim, który można monitorować z poziomu apki w telefonie (Daly takie ma na 100%).

Zapraszam do dyskusji, pytań, czy składania ofert. Jak ktoś woli, to tutaj, albo na priv.

Z góry dziękuję :)
slow
Forumowicz

Re: Wymiana Ni-MH na Li-Ion

Post autor: slow »

Daj jakieś zdjęcia
raffa
Nowicjusz

slow pisze:
26 lut 2026, 10:17
Daj jakieś zdjęcia
Jakie zdjęcia byś chciał? Albo inaczej: czego chciałbyś się z nich dowiedzieć?
zielony71
Forumowicz

Post autor: zielony71 »

Takie stare baterie często są pozalewane w środku silikonami lub innymi "żywicami" przez co demontaż jest skrajnie utrudniony i pracochłonny. Dlatego kolega poprosił o zdjęcie.
Często też wymiary odbudowy są na tyle nieregularne, że ten kształt mocno utrudnia zbudowanie nowego pakietu o oczekiwanej pojemności.
Pewnie nie chce Ci się w to bawić, ale zapewne otrzymał byś znacznie więcej odpowiedzi gdybyś zajrzał do środka tej baterii i po prostu zamówił nowy pakiet o oczekiwanym kształcie i pojemności.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
raffa
Nowicjusz

Obudowa jest skręcana na śruby, nie wiem, co siedzi w środku, nie mam jej przed oczami. Na początek (co zaznaczyłem w pierwszym poście) potrzebuję wstępnej wyceny pakietu. Być może po takiej wstępnej wycenie okaże się, że nie będę kontynuować tematu, albo wręcz przeciwnie.

O ile znam realia, to rower jest jeszcze sprzed epoki nierozbieralnych obudów (więc zalewanych) akumulatorów.

Nie potrzebuję teorii, informacji, które mogę znaleźć na tym lub innych forach, domysłów. To, że tutaj jestem od kilku dni nie znaczy, że nie mam doświadczenia w internecie.

Potrzebuję wstępnej wyceny pakietu 7s8p z BMSem, alternatywnie 7s7p. Jeśli okaże się, że to się spina budżetowo, to są spore szanse, że będę w stanie zrobić zdjęcia rozkręconej obudowy. Zakładam również, że jak przyjdzie co do czego, to będę w stanie samodzielnie wydłubać z niej stary pakiet i osobie, z którą się dogadam wysłać samą obudowę, gotową do dopasowania i montażu pakietu Li-Ion.

Patrząc na zdjęcia podobnego pakietu w tym wątku, który ma bardzo podobny opis i parametry:

viewtopic.php?f=19&t=10521&p=126049&hil ... on#p126049

myślę, że nikt wtedy nie myślał o zalewaniu chemią. Ale oczywiście mogę się mylić. Może ktoś wydłubał w tak piękny i czysty sposób :D

Z innej beczki, jak już mam wymieniać, to dlaczego nie na LiFePO4? Jest jednak bezpieczniejsze.
ODPOWIEDZ