Stacja zasilania plus panel
-
Badlook
- Forumowicz
Stacja zasilania plus panel
Witajcie. Zaczęliśmy z żoną trochę jeździć pod namiot i pomyślałem nad stacja zasilania/wiaderkiem z prądem plus do tego panel żeby to podładować i tu pojawia się moje pytanie czy warto bawić się i robić coś samemu czy do 1000zl można już kupić coś godnego? Co do zużycia prądu to napewno dwa laptopy, trzy telefony, jakieś światło, głośnik no i jak będzie ta stacja już u mnie to wpadnie jakaś mała lodówka turystyczna. Fajnie jak by prądu starczyło na jakieś 3 dni. Wiadomo im dłużej tym lepiej. Jakieś rady od znawców tematu? Podstawową wiedzę mam i napewno poradził bym sobie coś samemu ulepić z jakiś ogniw lifepo4 tylko czy to ma sens.
- pxl666
- Forumowicz
Re: Stacja zasilania plus panel
z gotowców masz coś na oku ? jeździsz na całkowicie dzikie pola ? bo nawet na słabszych polach mozna sie podpiąć kablem a to eliminuje wszelakie potrzeby cudowania z panelami a kosztuje grosze
-
Badlook
- Forumowicz
Różnie jeździmy. Jakieś 60% na polach kempingowych reszta na dziko. Wiem że jest prąd na tych płatnych polach ale na przykład byliśmy w Niedzicy na jakimś polu i było 25zl za dobę za przyłącze 4kw. Niby nie dużo ale raz że tego nie użyje a dwa jest to jedna czwarta ceny pobytu dobowego. Więc jak bym za każdym razem brał parcele z prądem to by się uzbierało na swoje wiaderko. Kolejna sprawa wykorzystam to jeszcze w innych wypadkach. Przeglądałem różne modele ale głównie zastanawia mnie czy za 1000zl można zrobić coś lepszego niż gotowiec za tą kwotę
https://www.olx.pl/d/oferta/stacja-zasi ... 6PJUR.html
https://www.olx.pl/d/oferta/stacja-zasi ... 6Azqz.html
https://www.olx.pl/d/oferta/stacja-zasi ... 6PJUR.html
https://www.olx.pl/d/oferta/stacja-zasi ... 6Azqz.html
-
zielony71
- Forumowicz
Z tymi stacjami zasilania jest jak z chińskimi bateriami z aliexpress. Można kupić nową za 300 zł, ale z jakiegoś powodu większość forumowiczów woli wydać trzy razy tyle na baterię zbudowaną z ogniw wiadomego pochodzenia.
Na pewno stacja którą sam zbudujesz nie będzie wyglądała super, hiper, nie będzie też dużo tańsza, ale będziesz wiedział jak działa, co umożliwi łatwą jej naprawę i będziesz miał wpływ na jakość ogniw użytych do jej budowy.
Nawiasem mówiąc czasy mamy politycznie niepewne. Ja bym na miejscu Chińczyków do każdego większego sprzętu na baterie dodawał gratis funkcję zdalnie wywoływanego "samozapłonu". Czy oni tak robią? Tego nie wiem
Na pewno stacja którą sam zbudujesz nie będzie wyglądała super, hiper, nie będzie też dużo tańsza, ale będziesz wiedział jak działa, co umożliwi łatwą jej naprawę i będziesz miał wpływ na jakość ogniw użytych do jej budowy.
Nawiasem mówiąc czasy mamy politycznie niepewne. Ja bym na miejscu Chińczyków do każdego większego sprzętu na baterie dodawał gratis funkcję zdalnie wywoływanego "samozapłonu". Czy oni tak robią? Tego nie wiem
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
- pxl666
- Forumowicz
poco ? musialaby miec pelna komunikacje by sie zapalic w odpowienim miejscu a to niewykonalne . kajman i trupek chyba sa zadowoleni z tych duzych bankow z alizielony71 pisze: ↑02 sie 2025, 5:13Z tymi stacjami zasilania jest jak z chińskimi bateriami z aliexpress. Można kupić nową za 300 zł, ale z jakiegoś powodu większość forumowiczów woli wydać trzy razy tyle na baterię zbudowaną z ogniw wiadomego pochodzenia.
Nawiasem mówiąc czasy mamy politycznie niepewne. Ja bym na miejscu Chińczyków do każdego większego sprzętu na baterie dodawał gratis funkcję zdalnie wywoływanego "samozapłonu". Czy oni tak robią? Tego nie wiem![]()
-
Badlook
- Forumowicz
Wiesz moze które z Ali oni mają?pxl666 pisze: ↑02 sie 2025, 10:32poco ? musialaby miec pelna komunikacje by sie zapalic w odpowienim miejscu a to niewykonalne . kajman i trupek chyba sa zadowoleni z tych duzych bankow z alizielony71 pisze: ↑02 sie 2025, 5:13Z tymi stacjami zasilania jest jak z chińskimi bateriami z aliexpress. Można kupić nową za 300 zł, ale z jakiegoś powodu większość forumowiczów woli wydać trzy razy tyle na baterię zbudowaną z ogniw wiadomego pochodzenia.
Nawiasem mówiąc czasy mamy politycznie niepewne. Ja bym na miejscu Chińczyków do każdego większego sprzętu na baterie dodawał gratis funkcję zdalnie wywoływanego "samozapłonu". Czy oni tak robią? Tego nie wiem![]()
- pxl666
- Forumowicz
nie ale one chyba nolmalnie sa drogie bo kupowali na jakiejs promo a potem byla drama ze zdrozaly czy cos
-
zielony71
- Forumowicz
Użyli ze dwa razy to zadowoleni. Zobaczymy po czasie. Zdaje się, że Pershing też kupił i od razu z usterką.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
- Tooropek
- Forumowicz
Mam cały zestaw stacja + panel 100W, lodówka 15L.
Koszt zakupu wszystkiego (3 rzeczy) to mniej więcej 1000zł na promocjach wyczekiwanych w ubiegłym roku. Teraz za taki zestaw zapłacisz drugie tyle. Jaki masz budżet?

Koszt zakupu wszystkiego (3 rzeczy) to mniej więcej 1000zł na promocjach wyczekiwanych w ubiegłym roku. Teraz za taki zestaw zapłacisz drugie tyle. Jaki masz budżet?

* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
-
Badlook
- Forumowicz
Za stacje zasilania i ewentualnie panel do tego chciałbym wydać do 1000zl
- Tooropek
- Forumowicz
Myślę, że to realne allpowers s300 teraz kosztuje około 700zł, panel w Polsce na alledrogo lub Amazonie można znaleźć w okolicy 400zł, więc jak dobrze poszukasz kodów rabatowych to zmieścisz się w założonym budżecie. S300 ma wszystkie funkcje, zabezpieczenia itd. Naprawdę polecam za funkcjonalność.
-
Badlook
- Forumowicz
- Tooropek
- Forumowicz
Full wypas. Jeżeli spełnia Twoje wymagania to będziesz z pewnością zadowolony.
-
Badlook
- Forumowicz
Dobra, to już coś wiem, teraz pytanie czy warto kupić coś takiego z drugiej ręki? Wiadomo sprzęt nowy to nowy ale z tego co widzę to przewidziany jest na 3500 cykli więc raczej mało możliwe żeby ktoś tyle tego używał. Da się to jakoś sprawdzić przed zakupem? Raczej pewnie nie tak jak z używaną bateryjka do roweru
- Tooropek
- Forumowicz
Pojemność sprawdzisz rozładowując sprzęt. Im młodszy tym lepiej. Jak jest za 50% ceny lub 60% nowego to warto zaryzykować o ile nie ma żadnych wad. Możesz wziąć jakieś obciążenie o wartości podobnej jak nominalna wskazana na urządzeniu i sprawdzić możliwości AC, DC to wiadomo kabelek i telefon z QC lub urządzenie obsługujące PD itd..
-
Badlook
- Forumowicz
Super. Dzięki za podpowiedź. W takim razie wiem co chcę i czego szukać. W kwestii zrobienia czegoś DIY raczej do tej kwoty nie uzyskam nic lepszego?Tooropek pisze: ↑03 sie 2025, 21:17Pojemność sprawdzisz rozładowując sprzęt. Im młodszy tym lepiej. Jak jest za 50% ceny lub 60% nowego to warto zaryzykować o ile nie ma żadnych wad. Możesz wziąć jakieś obciążenie o wartości podobnej jak nominalna wskazana na urządzeniu i sprawdzić możliwości AC, DC to wiadomo kabelek i telefon z QC lub urządzenie obsługujące PD itd..
- Tooropek
- Forumowicz
Mppt mają różne ceny, panel 300-400zł, ogniwa (kilka stówek), bms, ładowarka główna, moduły DC, przełączniki, przetwornica AC, jakiś watomierz i inne bajery typu złącze 12V, xt60 itd będą na pewno więcej kosztować niz gotowiec więc moim zdaniem gra nie warta świeczki.
-
Badlook
- Forumowicz
No to kupię gotowca. Dzięki wielkie za podpowiedź i sugestie.
-
gość
- Forumowicz
Ja mam przetwornice 24V 3000/1500W akumulator z Porsche 6S NMC 2,7kWh i sobie chwalę takie tanie wiadro na prąd za jakieś 500zł
Jedyny problem to ładownie z panelu, ja tego nie musiałem robić.
Jedyny problem to ładownie z panelu, ja tego nie musiałem robić.
- Tooropek
- Forumowicz
Całe clue, że masz urządzenie za które wydałeś pieniądze i chociaż możesz je za darmo naładować...
- pxl666
- Forumowicz
jeśli to darmo to 3,5 pln to zawsze jakaś radość ale ... nie warta zachodu imho . co innego bezdroża Maroka czy prąd na działce w Bieszczadach gdzie nie ma dojazdu samochodem
- Tooropek
- Forumowicz
Ja sobie wziąłem na plażę lodówkę, stacje i panel, miałem zamrożone lody, zimny browar, colę - wszyscy zadowoleni. Zainteresowanie ludzi na plaży niesamowite, kontakty numery rozdawane były, linki wysyłane. Ludzie byli zachwyceni tym co za te pieniądze oferuje stacja z panelem i lodówka. Możesz i w altance mieć parę miesięcy lodówkę, czy choćby zasilanie dla ledów czy choćby radia FM. Poza tymi co mieszkają w blokach to w domach na codzień można z wiaderka z prądem efektywnie korzystać...
-
gość
- Forumowicz
W bloku też się przydaje jak nie chcesz brudzić mieszkania szlifierka lub pilarką.
Bierzesz wiadro fazy i działasz na zewnątrz.
Bierzesz wiadro fazy i działasz na zewnątrz.
- pxl666
- Forumowicz
miśki ale ludzi co rzeczywiscie chca taszczyc 5km na plaze lodowke z powerbankiem albo nie slyszeli o przedluzaczu to sa wartosci liczone w molach. nie zebym byl jakos strasznie przeciw ale naprawde to sa ekstremalne zastosowania tej technologii
-
Badlook
- Forumowicz
Na każdym moim wypadzie pod namiot, wiadro i panel by się przydał, jak pisałem wcześniej nie biorę prądu na polu namiotowym bo to wychodzi drogo a poza tym takie wiadro użyję wszędzie gdzie nie mam prądu a przedłużka nie wchodzi w grę. Mam takich miejsc sporo. Na razie odsunąłem ten wydatek na dalszy plan bo kasa idzie w co innego ale kupię na pewno.
- pxl666
- Forumowicz
no ale na polu czy kempingu to ledwo ten szpej wyciągasz z bagażnika a nie taszczysz ileś km . noi na kempingu z założenia siedzisz dobę dwie trzy tydzien . to ma to sens ...