KrzysiekSw pisze: ↑18 mar 2026, 12:27
o takich rzeczach to będzie widział wtedy, gdy dostanie opis tych kabli i opis parametrów P w wyświetlaczu.
Skoro dotychczas nie ma opisu do manetki z wyświetlaczem to zapewne nie będzie miał takiego opisu, natomiast opis parametrów "P" dla "protokol 2" jest poniżej;
viewtopic.php?p=80096#p80096
choć bywają sterowniki/wyświetlacze odbiegające od tego schematu.
Ale jestem innego zdania, gdyby sterownik miał sobie sam obliczać prędkość z Halli, to po co mu ten biały kabel?
Po to że jeżeli jesteś perfekcjonistą i chcesz mieć dokładną prędkość jazdy, zasięg "ODO" "TRIP", prędkość maks/śr i inne tego typu dane, to z faz ich nie uzyskasz, bo każde wyłączenie silnika (brak impulsów z faz), jest równoznaczne z brakiem takich wskazań.
Ja też mam takie podłączenie i na białym mam sensor temperatury,
Jak sterownik np "KT" ma opcję pomiaru temperatury, a wyświetlacz umożliwia odczyt takiej temperatury, to w ustawieniach parametr "C8" wybierasz sobie co chcesz mieć, pomiar temperatury czy pomiar prędkości na białym przewodzie. W sterownikach typu "GT" nie masz tego problemu, bo jeszcze nie spotkałem wyświetlacza/sterownika z taką funkcją.
Dlatego tu rozwiązaniem jest to, co już sam podałeś — sensor prędkości jak w rowerze, z magnesem na obwodzie kola. I to nie jeden kabel, a trzy, ale plus i minus może wziąć z Halli.
Nie trzy a dwa kable w przypadku czujnika rowerowego, fotodiody, mikrowyłącznika, kontaktronu i dowolnego układy zwierającego biały przewód do masy, Przy halu potrzebne trzy przewody bo wyjście hala musi mieć napięcie.
Piszesz o masie manetki na kluczyku, ale kluczyk też nie ma żadnej masy. Zobacz, jak ten czarny kabel przebiega — wychodzi ze sterownika na wtyczkę trzy piny, robi łuk i wraca na dwa piny znowu do sterownika. Ten kabel nie ma żadnej funkcji — można go wyciąć, można zignorować, można mostkować z dowolną masą — to nie ma żadnego znaczenia. On łączy tylko masę sterownika z masą sterownika, a z wiązką i tym kombi wyświetlaczem nie ma nic wspólnego. Dlatego się domyślam, że manetka bierze masę z czarnego kabla 5 pin wtyczki.
Chińczyk coś sobie "wykombinował", co trudno ocenić. Z dużym prawdopodobieństwem ta wtyczka 2PIN jest od świateł. Od czego jest wtyczka 3PIN to jest pytanie. Jeżeli jest od manetki (ma złącze i przewody manetki) musi mieć i masę manetki. Jeżeli nie jest od manetki może być np E-ABS, alarmu, czegokolwiek. Stąd prosta porada jak to zdiagnozować. Podłączyć wyświetlacz do sterownika, silnika i aku by sprawdzić działanie manetki, wyświetlacza, silnika.
Ja tego nie projektowałem, więc nie wiem, jak było planowane, możliwe, że gdzieś w świecie jest sterownik pasujący do tych wtyczek.
Skoro są złącza jest i oryginalny sterownik do tych złącz.
Tu jest podobny zestaw gdzie manetka jest jak widać podłączona do masy w złączu 3PIN, no i tradycyjnie z podmianą kabli w złączu "Trottle" by instalacja manetki nie była zbyt prosta.
https://pl.aliexpress.com/i/1005005333429916.html
No i jest to "typowy" zestaw do hulajnóg z ograniczonymi parametrami "P"