Frugal Spirit mała rozbudowa, nowa manetka, dodatkowy akumulator.

Dyskusje co kupić, konsultacje parametrów, ceny i dostępności
spairo
Forumowicz

Frugal Spirit mała rozbudowa, nowa manetka, dodatkowy akumulator.

Post autor: spairo »

- pora na rozbudowę zakupionej kilka lat temu hulajnogi.
- dokładamy nowa manetkę z wyświetlaczem oraz dodatkowy akumulator.
- martwi mnie tylko przeciąganie kabli od manetki przez te rury, tam nie ma więcej miejsca.
- może usunąć pancerze boudeny od hamulca ?
- Zestaw ogólny sterownik wyświetlacz Frugal Spirit, Manta MESH1202H - zamiennik
- bateria 20Ah w koszyku.

Obrazek
https://i.postimg.cc/nhdhvqDm/frugal-sp ... 1300zl.jpg
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Kontakt:

Re: Frugal Spirit mała rozbudowa, nowa manetka, dodatkowy akumulator.

Post autor: tas »

Tylko żebyś nie wpadł na genialny pomysł i tego dodatkowego akumulatora nie próbował łączyć z już posiadanym chcąc mieć podwójny bo będziemy o Tobie czytać na onecie w artykule "Kula Ognia na 2 kółkach" ;)
Zrób to prawidłowo, z przepinaniem raz jeden raz drugi, nie jednocześnie.
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
spairo
Forumowicz

- no toś mnie panie nastraszył.
- dodatkowe aku kupuje na https://citylion.pl/bateria-dodatkowa-frugal-spirit/
- a tam piszą
Bezproblemowe ładowanie hulajnogi
Ładowanie odbywa się tak, jak do tej pory – poprzez standardową ładowarkę, wetkniętą do gniazda ładowania hulajnogi.
Obydwie baterie (podestowa oraz zewnętrzna) ładują się równocześnie.
- fakt że jeszcze nie mam tej baterii może tam jest przełącznik elektroniczny albo cos innego do sterowania np mostek greatza trój-fazowy, nie wiem.
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Kontakt:

Post autor: tas »

No to jeśli korzystasz z fabrycznego rozwiązania to ok, producent miał techników, którzy to tak wymyślili, żebyś był bezpieczny,
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz

Post autor: lukk »

ciekawe jak to rozwiązali. Na ali są takie moduły to podłączania 2 baterii, które monitorują napięcia i same przepinają baterie. Z tego co kojarzę to są takie wersje, które najpierw rozładowują jedną baterię, a potem drugą, a są takie (sam używam), które rozładowują baterię o wyższym napięciu a gdy te się zrównają to łączą równolegle. Daj znać jak kupisz co tam w tej ich instrukcji jest, bo bateria wygląda na zwyczajny pakiet z wyjściem XT60. Normalnie bym się domyślał, że każą przepinać, ale piszą, że niby obydwie się ładują z ładowarki.

A co do kabla, jak się nie da upchnąć do środka to bym puścił po zewnątrz, w jakimś ładnym oplocie. Jest tego mnóstwo na ali, np to jest spoko: https://pl.aliexpress.com/item/1005009088606787.html
Trochę ładniejsze niż te popularne spirali.
spairo
Forumowicz

- na razie testuje takie zrobione klamerki a pod nimi kabel USB C 3A.
- podest jest przyspawany do tej rury i nie można użyc obejmy.

Obrazek
spairo
Forumowicz

- dotarła manetka i sterownik.
- tylko że nie ma żadnej instrukcji jak to podłączyć.
- może ktoś trochę mi podpowie co z czym.
- kable zasilające +/- , kable prądowe silnika 3 sztuki, złącze halla, złącze manetki 5 pin to rozszyfrowałem ale dalej ?
manetka_LCD_1280.jpg
sterownik_1280.jpg
KrzysiekSw
Forumowicz

Post autor: KrzysiekSw »

Hallo,
a masz może link do aukcji gdzie to kupiłeś?
To górne zdjęcie, jak rozumiem, to podłączenie kabli od wyświetlacza, manetki i kluczyka, ale rzeczywiście nie widzę pasującego podłączenia pod kluczyk.
A wyświetlacz i sterownik to miał być komplet? Tzn. nie jakiś dowolny sterownik i dowolny wyświetlacz, tylko razem miały stanowić komplet?
Bo nawet kolory połączeń kompletnie się nie zgadzają.
spairo
Forumowicz

- zestaw dla Frugal Spirit został zamówiony tutaj https://www.toursport.pl/catalogsearch/ ... 0sterownik.
- pisałem do nich , mam dostać instrukcję do tego modelu i od tego sterownika i manetki.
- znalazłem takie same elementy na Ali i tam piszą, że to uniwersalny sterownik.
- na ali ten zestaw jest pod nazwą (sterownik ma nazwę 805-6)
36V 48V 350W Zestaw kontrolera pojazdu elektrycznego Zestaw kontrolera silnika bezszczotkowego Bezszczotkowy kontroler skutera z panelem LCD 805
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
no właśnie, tak myślałem:

"Instrukcja montażu:

Zestaw sterownika i płytki PCB wymaga przelutowania wtyczek, dlatego zalecamy przeprowadzenie montażu w profesjonalnym serwisie hulajnóg elektrycznych. Należy pamiętać, że schemat montażu może różnić się w zależności od rocznika hulajnogi."

Lepiej poczekaj i zobacz — co przyślą.
spairo
Forumowicz

- na razie mam schemat od chińczyka, brakuje jednego przewodu, Thrust Force (Gray-black).
- chyba pora rozebrać hulajnogę, zwłaszcza że na jakimś forum ktoś napisał że Frugal Spirit nie ma czujników Halla.
- no to jak ona jeżdzi , na sinusoidzie.

Obrazek

Obrazek
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
jak widzisz, to dosyć czytelny schemat. Za to dalej nie wiadomo jak jest połączona wtyczka od wyświetlacza. Musisz czekać, aż Ci podeślą opis tych trzech wtyczek. Ta od kluczyka (dwa przewody) jest bez funkcji, nie ma jej gdzie podłączyć. Pomarańczowy kabel to PL, ale we wtyczce drugi kabel też jest pomarańczowy i możliwe, że to też jest PL. Ale czy biały to POWER... tego nie wiem, musisz czekać na opis.
Możliwe, że ten TF nie jest wyprowadzony, ale funkcja 6 km/h to jest na razie drugorzędna, Gdybyś chciał używać tego i tak potrzebujesz dodatkowego przycisku na kierownicy, wyświetlacz tego nie obsługuje.
Nie musisz rozbierać, wystarczy, jak obejrzysz kable wychodzące z silnika. Trzy fazowe i... coś jeszcze? Jak nic dodatkowego nie wychodzi — to nie masz Halli. Hmm... ale nie masz też pomiaru prędkości.
Jeżeli sterownik jest DUAL MODE to da sobie rade, a jak nie jest — to nie będzie działał bez Halli.

Aha, i jeszcze — jeżeli chcesz podłączyć światło (lampka ma już w środku fanfarę? - trzy piny?) to potrzebny Ci dodatkowy włącznik i przycisk na kierownicy.
spairo
Forumowicz

- rozebrałem pokrywę podestu.
- jest hall bez interfejsu prędkości.
- stary sterownik jest typu Dual mode.
- tak się zastanawiam, czy nie lepiej zakupić nowy silnik z kołem 12", hamulec tarczowy, 36V 350 W, napęd tylny.
- nawet jak przerobie to i tak nie mam prędkości na LCD.
- jak na razie nie znalazłem odpowiedniego koła, z dętka
hall.jpg
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

spairo pisze:
17 mar 2026, 12:08
- chyba pora rozebrać hulajnogę, zwłaszcza że na jakimś forum ktoś napisał że Frugal Spirit nie ma czujników Halla.
- no to jak ona jeżdzi , na sinusoidzie.
To jest zapewne popularny sterownik/wyświetlacz typu "GT" (blokowy). Te sterowniki najczęściej działają w trybie bezczujnikowym, choć bywają silniki z którymi maja problem.
Co do złączy. Wygląda na to że sprzedawca "zrobił" zestaw na zasadzie, poszukaj "fachowca" by zestaw działał. :D
Wtyczki wyświetlacza i manetki po modyfikacjach z PIN'ami i masą, powinny być OK.
1. Wtyczka 5PIN po spięciu ze sterownikiem i podłączeniu baterii, powinna umożliwić włączenie wyświetlacza. Jeżeli wyświetlacz się nie włączy konieczne będzie przestawienie PIN'ów.
2. Wtyczka 3 PIN po zmostkowaniu masy (czarnego przewodu do dowolnego przewodu masy) powinna umożliwić działanie manetki. Docelowo zapewne konieczne będzie odcięcie przewodu z wtyczki 2PIN.
3. jeżeli silnik będzie miał tylko trzy grube przewody, to jest bez hali. Wystarczy podłączyć fazy do sterownika i dokonać "samonauki" kierunku obrotów silnika (zewrzeć dwa zielone przewody na czas samonauki).
4. największy problem będzie z pomarańczowym przewodem z wtyczki 2PIN.
Jak już uruchomisz/sprawdzisz wyświetlacz czy działa, uruchomisz/sprawdzisz manetkę czy działa po zmostkowaniu masy, odetnij masę z wtyczki 2PIN. Nominalnie stacyjka (złącze 2PIN) powinna być włączona do białej wtyczki przy złączu 5PIN wyświetlacza zamiast obecnej zwory. Zmierz jakie napięcia występują na tym przewodzie (względem masy). przy stacyjce wył/wł. Sprawdź też napięcie złącza 2PIN ("horn" żółto czarny Power output)".
Co do wskazań prędkości to żaden problem. Każdy sterownik pokazuje prędkość z faz silnika. Ale na zdjęciu masz kostkę hali. Ona jest ze sterownika czy silnika?
spairo
Forumowicz

- kostka hall, ta obok grubych przewodów, styki męskie są z koła.
- ponoć wystarczy podać sygnał z dowolnego halla na tzw, styk prędkości w sterowniku i już LCD wyświetli prędkość.
- nie wiem ile magnesów posiada moja hulajnoga, Frugal Spirit, domyślnie jest w sterowniku 20 sztuk ale to chyba za mało.
tkoko
Forumowicz

spairo pisze:
17 mar 2026, 19:18
- kostka hall, ta obok grubych przewodów, styki męskie są z koła.
To silnik masz z halami. Masz do wyboru; albo silnik będzie sterowany z hali (masz je w białej kostce 6PIN) co jest lepszym rozwiązaniem, ale wymaga wymiany jednej z kostek, i lutowania przewodów. Lub silnik będzie sterowany tylko z faz, gorsze rozwiązanie szczególnie przy starcie i dużym obciążeniu.
spairo pisze:
- ponoć wystarczy podać sygnał z dowolnego halla na tzw, styk prędkości w sterowniku i już LCD wyświetli prędkość.
To prawda, wystarczy nawet czujnik dowolnego licznika rowerowego, pytanie tylko po co komplikować sobie życie. Przy odczycie prędkości z faz, tak długo jak silnik będzie napędzał hulajnogę będziesz miał wskazania prędkości. Jedynie przy jeździe "na luzie", nie będzie wskazań, ale jak lekko wychylisz manetkę to prędkość będzie.
spairo pisze:
- nie wiem ile magnesów posiada moja hulajnoga, Frugal Spirit, domyślnie jest w sterowniku 20 sztuk ale to chyba za mało.
To nie ma znaczenia, wystarczy gps, lub licznik rowerowy do porównania prędkości, by w P07 znaleźć prawidłową/zbliżoną wartość, którą dodatkowo będzie można w P18 precyzyjniej ustawić (+/- 50%, oczywiście jeżeli wyświetlacz ma "protocol 2".
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
spairo pisze:
17 mar 2026, 16:20
- jest hall bez interfejsu prędkości.
- stary sterownik jest typu Dual mode.
hall.jpg
Skoro są Halle, to trzeba je podłączyć. Pytanie było o nowy, ale skoro są Halle, to obojętne. Dalej widzę, że nosisz się z pomysłem podłączenia białego kabla (prędkość) z nowego sterownika do dowolnego Halla. To nie jet dobry pomysł — stary sterownik wyliczał sobie prędkość z Halli, a nowy pobiera te impulsy poprzez biały kabel — i musi to być jeden impuls na obrót kola. A jak podłączysz do pojedynczego Halla, to ile masz impulsów na obrót? Właśnie — tyle ile masz magnesów. Wiec jak gdzieś wyczytałeś, że tak się robi, to od razu powinieneś zapytać — jak to się kalibruje, bo nie wierzę, że tyle razy uda Ci się zmniejszyć średnicę koła w ustawieniach.
tkoko pisze:
17 mar 2026, 16:24

2. Wtyczka 3 PIN po zmostkowaniu masy (czarnego przewodu do dowolnego przewodu masy) powinna umożliwić działanie manetki. Docelowo zapewne konieczne będzie odcięcie przewodu z wtyczki 2PIN.
Słuchaj, ten czarny kabel idący od wtyczki manetki do wtyczki kluczyka jest bez funkcji — to są wtyczki idące już do sterownika, a w wiązce nie ma czarnego kabla masowego dla manetki. Wyświetlacz i manetka to wspólna część i masa dla manetki pobierana jest z czarnego kabla masy z 5 pinowej wtyczki.
tkoko
Forumowicz

KrzysiekSw pisze:
18 mar 2026, 1:13
Dalej widzę, że nosisz się z pomysłem podłączenia białego kabla (prędkość) z nowego sterownika do dowolnego Halla. To nie jet dobry pomysł — stary sterownik wyliczał sobie prędkość z Halli, a nowy pobiera te impulsy poprzez biały kabel — i musi to być jeden impuls na obrót kola. A jak podłączysz do pojedynczego Halla, to ile masz impulsów na obrót? Właśnie — tyle ile masz magnesów. Wiec jak gdzieś wyczytałeś, że tak się robi, to od razu powinieneś zapytać — jak to się kalibruje, bo nie wierzę, że tyle razy uda Ci się zmniejszyć średnicę koła w ustawieniach.
1. nowy sterownik pobiera impulsy przez biały kabel, lecz nie ma znaczenia ile magnesów/impulsów masz z czujnika prędkości na obrót koła.
2. jeżeli wyświetlacz/sterownik ma "protokol 2", ma parametr "PO7" i zapewne "P18" (część sterowników/wyświetlaczy do hulajnóg ma okrojone menu powyżej "P14"), wystarczy tylko ustawić odpowiednie wartości. "1" dla pojedynczego magnesu, "x" dla "x" magnesów.
KrzysiekSw pisze:
18 mar 2026, 1:13
tkoko pisze:
17 mar 2026, 16:24

Słuchaj, ten czarny kabel idący od wtyczki manetki do wtyczki kluczyka jest bez funkcji — to są wtyczki idące już do sterownika, a w wiązce nie ma czarnego kabla masowego dla manetki. Wyświetlacz i manetka to wspólna część i masa dla manetki pobierana jest z czarnego kabla masy z 5 pinowej wtyczki.
1. jeżeli 3PIN'owe złącze w wiązce wyświetlacza jest od manetki, to być może na masie manetki jest kluczyk stacyjki. Wówczas faktycznie masa manetki powinna być podłączona do masy złącza wyświetlacza. Łatwo to sprawdzić, wystarczy spiąć złącze manetki i sprawdzić czy przy stacyjce "Off/On" manetka działa czy nie. Blokada trochę bez sensu przy aktywnym wyswietlaczu.
2. ponieważ gościu ma zespolony wyświetlacz z manetką, może być taka sytuacja że manetka działa "przez wyświetlacz" (po Tx, Rx).
viewtopic.php?p=79957#p79957
Wówczas 3PIN'owe złącze służy do czegoś innego.
Gdyby było tak jak twierdzisz, niepotrzebny byłby w ogóle czarny przewód w złączu manetki, bo przecież jest w złączu wyświetlacza.
Załączniki
złacze manetki1.jpg
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
o takich rzeczach to będzie widział wtedy, gdy dostanie opis tych kabli i opis parametrów P w wyświetlaczu. Ale jestem innego zdania, gdyby sterownik miał sobie sam obliczać prędkość z Halli, to po co mu ten biały kabel? Ja też mam takie podłączenie i na białym mam sensor temperatury, po co mu dodatkowy kabel do mierzenia prędkość. Dlatego tu rozwiązaniem jest to, co już sam podałeś — sensor prędkości jak w rowerze, z magnesem na obwodzie kola. I to nie jeden kabel, a trzy, ale plus i minus może wziąć z Halli.
Ale kolega tego sensora nie ma, dopiero musi się o niego postarać.

No dobrze, manetka.
Piszesz o masie manetki na kluczyku, ale kluczyk też nie ma żadnej masy. Zobacz, jak ten czarny kabel przebiega — wychodzi ze sterownika na wtyczkę trzy piny, robi łuk i wraca na dwa piny znowu do sterownika. Ten kabel nie ma żadnej funkcji — można go wyciąć, można zignorować, można mostkować z dowolną masą — to nie ma żadnego znaczenia. On łączy tylko masę sterownika z masą sterownika, a z wiązką i tym kombi wyświetlaczem nie ma nic wspólnego. Dlatego się domyślam, że manetka bierze masę z czarnego kabla 5 pin wtyczki.
Ja tego nie projektowałem, więc nie wiem, jak było planowane, możliwe, że gdzieś w świecie jest sterownik pasujący do tych wtyczek. Jedyne co zauważyłem — taki kombi wyświetlacz (z jednym przyciskiem) jest używany w motorowerku dla dzieci o ładnej nazwie YIQIFA A14, a sprzedaje to Saturn/MediaMarkt. Jak kolego nie doczeka się opisu od sprzedawcy ( a mam wątpliwości, czy oni mają), to może opłaca się udać do sklepu i podpatrzyć chociaż te P parametry.
No i ten biały kabel we wtyczce 5 pin. Ja miałbym obawy podłączyć tam napięcie baterii. Czekałbym na opis od sprzedawcy lub rozebrał wyświetlacz, żeby to sprawdzić.
tkoko
Forumowicz

KrzysiekSw pisze:
18 mar 2026, 12:27
o takich rzeczach to będzie widział wtedy, gdy dostanie opis tych kabli i opis parametrów P w wyświetlaczu.
Skoro dotychczas nie ma opisu do manetki z wyświetlaczem to zapewne nie będzie miał takiego opisu, natomiast opis parametrów "P" dla "protokol 2" jest poniżej;
viewtopic.php?p=80096#p80096
choć bywają sterowniki/wyświetlacze odbiegające od tego schematu.
KrzysiekSw pisze:
Ale jestem innego zdania, gdyby sterownik miał sobie sam obliczać prędkość z Halli, to po co mu ten biały kabel?
Po to że jeżeli jesteś perfekcjonistą i chcesz mieć dokładną prędkość jazdy, zasięg "ODO" "TRIP", prędkość maks/śr i inne tego typu dane, to z faz ich nie uzyskasz, bo każde wyłączenie silnika (brak impulsów z faz), jest równoznaczne z brakiem takich wskazań.
KrzysiekSw pisze:
Ja też mam takie podłączenie i na białym mam sensor temperatury,
Jak sterownik np "KT" ma opcję pomiaru temperatury, a wyświetlacz umożliwia odczyt takiej temperatury, to w ustawieniach parametr "C8" wybierasz sobie co chcesz mieć, pomiar temperatury czy pomiar prędkości na białym przewodzie. W sterownikach typu "GT" nie masz tego problemu, bo jeszcze nie spotkałem wyświetlacza/sterownika z taką funkcją.
KrzysiekSw pisze:
Dlatego tu rozwiązaniem jest to, co już sam podałeś — sensor prędkości jak w rowerze, z magnesem na obwodzie kola. I to nie jeden kabel, a trzy, ale plus i minus może wziąć z Halli.
Nie trzy a dwa kable w przypadku czujnika rowerowego, fotodiody, mikrowyłącznika, kontaktronu i dowolnego układy zwierającego biały przewód do masy, Przy halu potrzebne trzy przewody bo wyjście hala musi mieć napięcie.
KrzysiekSw pisze:
Piszesz o masie manetki na kluczyku, ale kluczyk też nie ma żadnej masy. Zobacz, jak ten czarny kabel przebiega — wychodzi ze sterownika na wtyczkę trzy piny, robi łuk i wraca na dwa piny znowu do sterownika. Ten kabel nie ma żadnej funkcji — można go wyciąć, można zignorować, można mostkować z dowolną masą — to nie ma żadnego znaczenia. On łączy tylko masę sterownika z masą sterownika, a z wiązką i tym kombi wyświetlaczem nie ma nic wspólnego. Dlatego się domyślam, że manetka bierze masę z czarnego kabla 5 pin wtyczki.
Chińczyk coś sobie "wykombinował", co trudno ocenić. Z dużym prawdopodobieństwem ta wtyczka 2PIN jest od świateł. Od czego jest wtyczka 3PIN to jest pytanie. Jeżeli jest od manetki (ma złącze i przewody manetki) musi mieć i masę manetki. Jeżeli nie jest od manetki może być np E-ABS, alarmu, czegokolwiek. Stąd prosta porada jak to zdiagnozować. Podłączyć wyświetlacz do sterownika, silnika i aku by sprawdzić działanie manetki, wyświetlacza, silnika.
KrzysiekSw pisze:
Ja tego nie projektowałem, więc nie wiem, jak było planowane, możliwe, że gdzieś w świecie jest sterownik pasujący do tych wtyczek.
Skoro są złącza jest i oryginalny sterownik do tych złącz.

Tu jest podobny zestaw gdzie manetka jest jak widać podłączona do masy w złączu 3PIN, no i tradycyjnie z podmianą kabli w złączu "Trottle" by instalacja manetki nie była zbyt prosta. :D
https://pl.aliexpress.com/i/1005005333429916.html
No i jest to "typowy" zestaw do hulajnóg z ograniczonymi parametrami "P"
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
no tak, jednak to zupełnie inna koncepcja, w ogóle nie ma komunikacji ze sterownikiem, a jego P parametry sprowadzają sie do tego — jak interpretować sygnały prędkości i jak ograniczać napięcie manetki z zależności od wybranego pseudo "stopnia wspomagania". I on rzeczywiście jest przygotowany do pomiaru jednofazowego Halla, czyli po prostu podłączyć pod któryś z trzech. Oczywiście — bezpośrednio podłączyć, nie przez sterownik.
Wiec w sumie możesz mieć racje, że ten pomarańczowy kabel w SM2Y być może służy do odbioru sygnałów z Halla, a kluczyk jest prawidłowo podłączony do pomarańczowego kabla w SM5Y. Hmm... kto wie, może tak jest.
Ale podłączyć tam baterie mimo wątpliwości? Kolega @spairo sam musi wiedzieć, co robi...
spairo
Forumowicz

- czekam na instrukcje od manetki, ponoć już jedzie.
- instrukcja strona 3, 4.

Obrazek
Obrazek
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
no widzisz, już się wyjaśniło. Biały kabel w SM5Y to Vcc, odpowiada mu czerwony kabel w SM5A od sterownika.
Tylko musisz poprawić GND, TX i RX, bo są pozamieniane.

A było tam wyjaśnienie tego pomarańczowego kabla od małej wtyczki?
tkoko
Forumowicz

KrzysiekSw pisze:
18 mar 2026, 22:15
Hallo,
no widzisz, już się wyjaśniło. Biały kabel w SM5Y to Vcc, odpowiada mu czerwony kabel w SM5A od sterownika.
Tylko musisz poprawić GND, TX i RX, bo są pozamieniane.
Co się wyjaśniło i co niby ma poprawić w złączu wyświetlacza/sterownika, jak ma inny układ przewodów/PIN'ów, odmienny od standardu.
Załączniki
złacze wyśw1.jpg
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
co Ty mi teraz pokazujesz? Trzeci obrazek jest chyba z lasu, bo w tym sterowniku masz gniazdko SM5A, a nie wtyczkę SM5Y.
Tylko pierwszy i drugi obrazek jest istotny, a nie dumanie o standardach.
I połączenie ma wygadać — zgodnie z opisami:
1 biały do czerwonego --> Vcc, dobrze
2 pomarańczowy do żółtego --> PL, dobrze
3 w opisie jest czarny GND — ale czarny jest już jako 5, wiec:
5 czarny do czarnego --> GND, dobrze.
3 jako trzeci zielony RX do niebieskiego TX --> komunikacja od sterownika, dobrze
4 jako czwarty brazowy TX do zielonego RX --> komunikacja do sterownika, dobrze. Oba zgodnie z UART.
5 juz opisany, czarny.

A czy sobie te wsuwki powyciąga i pozamienia, czy poprzecina kable, polutuje i połata termokurczkami to już obojętne, jak mu wygodniej.
W sumie, we wtyczce od wyświetlacza musi tylko wymienić miejscami kable brązowy i zielony.
tkoko
Forumowicz

KrzysiekSw pisze:
19 mar 2026, 13:57
co Ty mi teraz pokazujesz? Trzeci obrazek jest chyba z lasu, bo w tym sterowniku masz gniazdko SM5A, a nie wtyczkę SM5Y.
Pierwsza wtyczka z lewej (SM5Y) jest to wtyczka wyświetlacza który ma Spairo i do której dołączył opis PIN'ów z białym kolorem plusa baterii. Wtyczka (SM5Y) z prawej to wtyczka wyświetlacza KBD831, i większości wyświetlaczy dostępnych dla sterowników typu "GT". Co do zamiany reszty PIN"ów szkoda komentarza, ale zawsze Spairo może spróbować to zrobić, co najwyżej spali wyświetlacz.
Załączniki
kd.JPG
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
dostał instrukcje do sterownika z opisem kabli — kolor, funkcja.
Dostał instrukcje do wyświetlacza z opisem kabli — kolor, funkcja.

Wiec co, mam mu opisać jak u mnie w rowerze jest podłączone? Nie sądzę, żeby go to interesowało...
spairo
Forumowicz

- sterownika jeszcze nie ruszałem, czekam na kable i zasilacz laboratoryjny ponieważ ładowarka się spaliła.
- rozebrałem manetkę, podłączyłem bezpośrednio napięcie do LCD i nic.
- nie wiem ile ma tam być tego napięcia ale 3.3V oraz 5.00 V nie nie pokazuje mimo kręcenia stacyjką.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
Hmm... ładowarka się spaliła. Ale to chyba przy innej okazji, a nie dlatego, że podłączałeś ja teraz?
W pierwszym zdjęciu trochę nie tak opisałeś. Tam gdzie napisałeś "stacyjka1" jest Vcc.
Tam, gdzie napisałeś "Vcc" jest PL.
A jakie napięcie podłączyłeś?
Dla prób wystarczy plus do białego i minus do czarnego.

Zdjęcie 2. Jaki jest opis padu czerwonego kabla, który opisałeś Vcc?

Zdjęcie 3. Jak podłączysz napięcie do białego i czarnego to na pinie białego kabla (opisany jako stacyjka1) pojawi się napięcie. Można je sobie pomierzyć, masę dla pomiaru podłączyć do czarnego kabla ze zdjęcia 2.
Wygląda na to, że stacyjka jest trzypozycyjna, w każdym razie po przekręceniu pojawi się napięcie PL na ciemnopomarańczowym (opis stacyjka2), a potem na pinie dwóch kabli (opisanych Vcc i LCD-Vcc). I to możesz pomierzyć.

No właśnie — gdzie to połączałeś i ile? Vcc oznacza napięcie baterii.
spairo
Forumowicz

- co to jest PL ?
- podłączałem bezpośrednio 3.3V oraz 4,8v do płytki LCD, czerwony i czarny.
- chyba że to się inicjalizuje ze sterownika i bez sygnału na Tx/Rx nic się nie włączy.
- jutro ma przyjść zasilacz to podłączę sterownik i zobaczę napięcia na LCD, Lamka i światlo STOP.
tkoko
Forumowicz

spairo pisze:
19 mar 2026, 20:33
- co to jest PL ?
włączanie sterownika
spairo pisze:
- podłączałem bezpośrednio 3.3V oraz 4,8v do płytki LCD, czerwony i czarny.
do włączenia wyświetlacza potrzebne jest min 20V
spairo pisze:
- chyba że to się inicjalizuje ze sterownika i bez sygnału na Tx/Rx nic się nie włączy.
wyświetlacz włącza się "ręcznie" przyciskiem/ami na wyświetlaczu nie żadnym Tx/Rx.
spairo pisze:
- jutro ma przyjść zasilacz to podłączę sterownik i zobaczę napięcia na LCD, Lamka i światlo STOP.
co ma zasilacz do uruchomienia wyświetlacza/sterownika. Tak jak już wcześniej napisałem, wystarczyło złączyć wtyk 5PIN wyświetlacza z gniazdem 5PIN sterownika, podłączyć do sterownika aku lub dowolne inne źródło napięcia powyżej 20V, nacisnąć/przytrzymać przycisk na wyświetlaczu by włączyć wyświetlacz/sterownik. Zapewne trzeba będzie przekręcić i kluczyk stacyjki, ale z ostatniego zdjęcia z opisem wtyczek, być może trzeba będzie zewrzeć i wtyk 2PIN. Po włączeniu/zaświeceniu się wyświetlacza na wtyczce manetki sterownika powinno pojawić się napięcie 4.2V.
Co do wtyczki 3PIN z trzema halami, to większego bubla/nonsensu sprzedawcy jeszcze nie widziałem. :D Jakie "hale" masz podpiąć do wyświetlacza. trzy "hale" silnika (bez zasilania czy z zasilaniem), "hale" trzech czujników prędkości (również bez zasilania), czy "hale" z trzech manetek (również bez zasilania) z czego jeden z "hali" dodatkowo jest mostkowany. Do czego, do masy (masa przecież jest ze sterownika), zasilania 4.2V, zasilania baterii. :D
tkoko
Forumowicz

KrzysiekSw pisze:
19 mar 2026, 14:52
Hallo,
dostał instrukcje do sterownika z opisem kabli — kolor, funkcja.
Dostał instrukcje do wyświetlacza z opisem kabli — kolor, funkcja.

Wiec co, mam mu opisać jak u mnie w rowerze jest podłączone? Nie sądzę, żeby go to interesowało...
To co dostał to; sterownik ma wg opisu złącze wyświetlacza "style D", a pierwotny opis do wyświetlacza miał dane złącza "styla A". Nowy opis wyświetlacza ma już dane złącza "style D", tyle że z wadliwym opisem "V+" i "PL", tak jak jest w przypadku złącza 3PIN.
Załączniki
LCD 866.jpg
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
tkoko pisze:
19 mar 2026, 21:20

Co do wtyczki 3PIN z trzema halami, to większego bubla/nonsensu sprzedawcy jeszcze nie widziałem. :D Jakie "hale" masz podpiąć do wyświetlacza. trzy "hale" silnika (bez zasilania czy z zasilaniem), "hale" trzech czujników prędkości (również bez zasilania), czy "hale" z trzech manetek (również bez zasilania) z czego jeden z "hali" dodatkowo jest mostkowany. Do czego, do masy (masa przecież jest ze sterownika), zasilania 4.2V, zasilania baterii. :D
Czekaj @tkoko, co się tak ciskasz, przecież opis na zdjęciu podał kolega @spairo, a nie sprzedawca, sprzedawca dobrze opisał — plus, minus i sygnał z manetki.
tkoko pisze:
19 mar 2026, 21:20

ale z ostatniego zdjęcia z opisem wtyczek, być może trzeba będzie zewrzeć i wtyk 2PIN.
Zewrzeć wtyk 2 pin? PL z masą? To nie jest dobry pomysł.
spairo pisze:
.
Ten sterownik nie obsługuje włączenia czy wyłączenia światła, a tylko podaje napięcie (2 pin żółty i czarny kabel), wyświetlacz też nie obsługuje. Do świateł i brzęczyka musisz mieć oddzielny przełącznik.
Świateł stopu ten sterownik też nie obsługuje.
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
tkoko pisze:
19 mar 2026, 21:50

To co dostał to; sterownik ma wg opisu złącze wyświetlacza "style D", a pierwotny opis do wyświetlacza miał dane złącza "styla A". Nowy opis wyświetlacza ma już dane złącza "style D", tyle że z wadliwym opisem "V+" i "PL", tak jak jest w przypadku złącza 3PIN.
Nie ma starego i nowego opisu wtyczek wyświetlacza, jest tylko jeden, który przysłał sprzedawca, a nowy opis jest tylko tworzony w głowie kolegi @spairo. Wiec trzeba tylko delikatnie podpowiedzieć, że błądzi i poprawić.
Kolejność kabli we wtyczce wyświetlacza już mu opisałem i co ma zmienić, żeby dopasować do SM5A od sterownika.
spairo
Forumowicz

- podłączyłem zasilanie do sterownia.
- manetka pieknie się zaświeciła.
- na początku pokazywała blad E07 (coś z silnikiem), potem błąd znikł.
- tylko na kablach żółty-czarny jest + 42V, na reszcie kabli jest napiecie 4.8V.
- P01 do P15 działa, opis jest inny niż w instrukcji.
- będzie jednak potrzebna ta ilość magnesów w silniku, tak piszą w tej instrukcji.
- czy te 42V wg mojego opisu łaczówka "horn" to nie zasilanie do świateł ?.
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
tak, będzie potrzebna, jednak sadze, że jest to potrzebne dla poprawności wskazań szybkości. Wiec jak już hulajnogę uruchomisz, to albo porównasz z Google Maps, albo jadąc obok kogoś, kto ma szybkościomierz i porównasz — czy wskazania są poprawne lub czy wymagają korekty.
Tak, ten "horn" to do zasilania świateł i fanfary. Są lamki dostosowane do takich napięć i przeważnie zawierają w już środku "horn", (trzy piny), ale potrzebujesz do tego oddzielny przełącznik. Bez przełącznika będziesz miał podczas jazdy włączone na stałe światła i "horn".

Znalezienie poprawnego opisu P parametrów tego wyświetlacza może być problemem. Ale możesz też rozejrzeć się wśród innych hulajnóg czy rowerów — może gdzieś jest taki sam wyświetlacz i zapytać właściciela, czy zna opis.
tkoko
Forumowicz

spairo pisze:
20 mar 2026, 13:18
- P01 do P15 działa, opis jest inny niż w instrukcji.
Być może w tej instrukcji są OK. Podaj zresztą jakie nastawy masz obecnie w menu wyświetlacza.
Załączniki
display LCD 802.pdf
(336.17 KiB) Pobrany 74 razy
spairo
Forumowicz

- odczytane parametry Pxx:

P01 1
P02 0
P03 36
P04 10
P05 3
P06 8.0
P07 30
P08 100
P09 0
P10 2
P11 2
P12 5
P13 12
P14 12
P15 31.0
P16 0 km
P17 1.
- jeśli to prawda to ma ustawione 36V , maksymalny prąd 12A oraz ogranicznik prędkości do 2 km/godz.
- gdzie mogę coś znależć na temat budowy cyngli hamulcowych w hulajnogach.
- ten nowy sterownik nie obsługuje cyngli hamulcowych oraz świateł hamulcowych.(a tak ktoś już o tym pisał.)
KrzysiekSw
Forumowicz

Hallo,
hmm... cyngli hamulcowych? Chodzi Ci chyba o dźwignie hamulca ręcznego, tę z lewej strony?
Jeżeli tak, to oczywiście obsługuje, na schemacie masz dwie wtyczki SM2Y (Brake Low), możesz i prawą i lewą dźwignię podłączyć, a skoro masz tylko lewą, to przecież wystarczy.
Jak Ci mało, to po lewej stronie możesz jeszcze manetkę hamulca (elektrycznego) zamontować.

A świateł hamulcowych rzeczywiście nie obsługuje.
tkoko
Forumowicz

spairo pisze:
21 mar 2026, 16:12
- odczytane parametry Pxx:

P03 36 - napięcie baterii, prawidłowe odpowiada za wskazania graficzne baterii na wyświetlaczu.
P06 8.0 - rozmiar koła
P07 30 - liczba magnesów - "1' dla zewnętrznego czujnika prędkości z pojedynczym magnesem (np rowerowego), podpiętego do białego przewodu we wtyczce hali silnika. "25 - 35" gdy prędkość pobierana jest z faz silnika (bez zewnętrznego czujnika).
P08 100 - brak ograniczenia prędkości/mocy maksymalnej.
P14 12 - ampery sterownika. Nie widzę na naklejce sterownika żadnego opisu. Z amper wynika że sterownik to 250 wat.
P15 31.0 - minimalne napięcie baterii. Zmniejsz do "29 - 30"
P17 1. - masz włączony tempomat. Daj "0" by go wyłączyć, chyba że chcesz go mieć.
spairo
Forumowicz

- pomierzyłem wszystkie Pxx i ich zakresy, jeśli tylko można było i miałem informacje jak to wykonać
Pxx:

P00 0 do 20
P01 1, 2, 3
P02 km, mile
P03 24, 36, 48, 60
P04 1 do 60
P05 3 - brak zmian
P06 0.0 do 50.0
P07 0 do 255
P08 0 do 100
P09 0 lub 1
P10 0, 1, 2
P11 1 do 25
P12 1 do 5
P13 5, 8, 12
P14 1 do 31
P15 31.0 - brak zmian
P16 0 km - brak zmian
P17 0, 1

-sterownik model 805-6, 36 /48 V, 350W, prad ograniczony do 13A
- napiecie odciecia 30V /42V
- degreeBrake: low
- Angle 120 /60
tkoko
Forumowicz

1. pierwszy raz spotykam sterownik typu "GT", z pozycją "P00". Spróbuj zidentyfikować na co wpływa zmiana tych ustawień.
2. jeżeli "P05" jest nieaktywny, nie ma możliwości zmian ilości poziomów wspomagania "PAS".
3. jesteś pewien że nie masz możliwości zmian parametru "P15"? Ten parametr jest zależny od nominalnego napięcia baterii, i zmienia się automatycznie w zależności od napięcia baterii. Przy baterii 36V, powinien umożliwiać zmianę LVB baterii w zakresie 24 - 34V. Dla baterii 48V korekcja LVB powinna być w zakresie 31- 44V.
4. "P16" odpowiada za kasowanie wskazań "ODO" (przejechanego dystansu). Niektóre wyświetlacze mają tu również "reset" wskazań wyświetlacza do ustawień fabrycznych.
Reszta ustawień jest "typowa" dla sterownika "GT", przy czym część z nich odnosi się do rowerów z czujnikiem pas (nie dotyczy hulajnóg).
spairo
Forumowicz

- byłem u znajomego, ma taki sam sterownik i parametry konfiguracji są takie same.
- pokazał mi, że można włączyć ikonę światła na wyświetlaczu LCD.
- klawisz M trzy razy szybko włącza ikonę , klawisz M cztery razy szybko wyłącza ikonę.
- jutro będę miał przejściówki SY to zobaczę czy coś to zmienia.
Załączniki
lcd-swiatla.jpg
tkoko
Forumowicz

spairo pisze:
23 mar 2026, 12:53
- byłem u znajomego, ma taki sam sterownik i parametry konfiguracji są takie same.
- pokazał mi, że można włączyć ikonę światła na wyświetlaczu LCD.
To że wyświetlacz umożliwia włączenie światła, nie oznacza że masz możliwość włączenia światła. Musisz mieć sterownik z funkcją światła, lub wyjście/przewody światła w wiązce wyświetlacza. Być może masz w złączu 2PIN taką możliwość, wówczas moc lampy powinna być poniżej 5 wat, chyba że będzie to dodatkowy układ/wzmacniacz z lampą.
Tak z ciekawości spytam, jakie nominalne napięcie ma bateria.
spairo
Forumowicz

- w hulajnodze jest bateria 8Ah, 36V, chyba 10S2P.
- mam zamówiony blok 10S4P 20Ah, też 36V do połączenia równołegłego dwóch tych modułów.
tkoko
Forumowicz

Sprawdź napięcie baterii innym miernikiem, bo wg wskazań wyświetlacza napięcie jest za wysokie.
spairo
Forumowicz

- w końcu dotarła dodatkowa bateria.
- ma tylko gniazdo wyjściowe XT60, żadnego kabla do ładowania tak jak bateria podestowa.
- trochę mnie to zaniepokoiło i dlatego swoje wątpliwości przesłałem do serwisu, czekam na odpowiedz.
- LCD pokazuje takie napięcie ponieważ cały czas zasilam sterownik z ładowarki.
- pomierzyłem już interfejsy na hamulcach, lampkach, przełącznikach.
- na lampki, klakson dochodzi pełne 42 V.
- na interfejsy, hamulce, przełączniki tam jest 5V (4,80V).
- majstruję obecnie schemat jak podłączyć oświetlenie, tutaj nazywają to moduł przetwornicy, obecnie występuje dla 3, 8, 12V.
tkoko
Forumowicz

spairo pisze:
25 mar 2026, 14:07
- ma tylko gniazdo wyjściowe XT60, żadnego kabla do ładowania tak jak bateria podestowa.
Bo bateria ma zapewne BMS ze wspólnym portem ładowania/rozładowania, czyli ładowarkę podłączasz bezpośrednio do gniazda XT60.
spairo
Forumowicz

- bateria podestowa na gniazdo XT60 do zasilania sterownika oraz gniazdo JST-BEC męskie 2 pin do podłączenia ładowarki 42V 2A.
- kable do tego JST-BEC wychodzą gdzieś z baterii podestowej.
- bateria dodatkowa ma tylko wyprowadzone przewody do gniazda XT60 i nic więcej.
Zlacze-wtyk-JST-BEC-meskie-2pin.jpg
Zlacze-wtyk-JST-BEC-meskie-2pin.jpg (10.76 KiB) Przejrzano 1750 razy
BMS-hulajnogi.jpg
tkoko
Forumowicz

spairo pisze:
25 mar 2026, 14:51
- bateria podestowa na gniazdo XT60 do zasilania sterownika oraz gniazdo JST-BEC męskie 2 pin do podłączenia ładowarki 42V 2A.
- kable do tego JST-BEC wychodzą gdzieś z baterii podestowej.
- bateria dodatkowa ma tylko wyprowadzone przewody do gniazda XT60 i nic więcej.
Bo masz baterie z różnym typem BMS'a. Zamierzasz, jak rozumiem, złączyć obie baterie ze sobą na stałe.
1. w zasadzie, tak jak napisał Tas, nie powinno się łączyć w ten sposób akumulatorów.
2. nowa (druga) bateria nie ma żadnych zabezpieczeń przed bezpośrednim połączeniem ze stara baterią.
Jeżeli jednak musisz połączyć obie baterie to TO CO TERAZ NAPISZĘ ROBISZ NA WŁASNE RYZYKO
1. ładujesz/wyrównujesz obie baterie DO JEDNAKOWEGO NAPIĘCIA.
2. robisz złącze XT60 2 x bateria na 1 x sterownik.
3. łączysz obie baterie ze sterownikiem, i sprawdzasz czy przypadkiem któraś z baterii nie grzeje się.
4. przy pierwszych próbnych jazdach sprawdzasz czy obie baterie mają zbliżoną temperaturę.
5. przy pierwszych ładowaniach również sprawdzasz czy obie baterie mają zbliżoną temperaturę.
Nieco bezpieczniejsze rozwiązanie to zastosowanie "separatora" obu baterii.
Załączniki
BMS C_P.jpg
ODPOWIEDZ