Xiaomi Pro 2 Hamulec brak światła STOP

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznej hulajnodze?
ODPOWIEDZ
RONINN
Nowicjusz

Xiaomi Pro 2 Hamulec brak światła STOP

Post autor: RONINN »

Witam hulajnoga Xiaomi Mi pro 2 z dwoma hamulcami na kierownicy z FW max speed 25km ,przestała zimę i pojawił się problem z nie zapaljącym się światłem STOP.
Światło przednie jak i tylne działają po włączeniu , niedziała natomiast tylne światło STOP podczas użycia hamulca , z hulajnogą nie ma problemu wszystko jeździ działa i hamuje , podczas dłuższego postoju w zimę chciałem podłączyć hulajnogę do 365 Tool aby sprawdzić dokładniej poziom ogniw [CELL] w jaim stanie są przed naładowaniem , i teraz niewiem czy ta aplikacja wyłączyła jakimś cudem w ustawieniach tylne śwaitło stopu czy to zbieg okoliczności i uszkodzenie jest sprzętowe i coś się stało podczas postoju z 5 miesięcy . Błąd wyskakuje tylko wtedy gdy uruchomię HAMULEC+POWER miga na wyświetlaczu 15 , Przywruciłem ustawienia fabryczne poprzez oryginalną aplikację Xiaomi jak i po przytrzymaniu manetki+ power . Proszę o pomoc .
tkoko
Forumowicz

Re: Xiaomi Pro 2 Hamulec brak światła STOP

Post autor: tkoko »

Skoro hulajnoga jeździ bez problemu, a na wyświetlaczu brak "error code", to prawdopodobnie musisz sprawdzić połączenie/przewody od światła "stop" czy pojawia się napięcie po naciśnięciu klamki hamulca, lub samą lampę "stop" czy jest sprawna.
RONINN
Nowicjusz

Lampa tylna świeci do jazdy nocnej jak włączę światła , poprostu brak reakcji LED w lampie gdy wcisnę klamkę hamulca a hamulce działają normalnie prawy i lewy . Błąd 15 mogę sam wywołać poprzez nacisnięcie hamulca i włączenia hulajnogi i trzymania przycisku power po chwili mruga 15 , niewiem czy to test czujnikow czy hulajnoga została uruchomiona z złą pozycją hamulca i dlatego wówczas wyświetla po włączeniu błąd 15.
tkoko
Forumowicz

RONINN pisze:
08 kwie 2026, 11:08
Lampa tylna świeci do jazdy nocnej jak włączę światła , po prostu brak reakcji LED w lampie gdy wcisnę klamkę hamulca a hamulce działają normalnie prawy i lewy .
W tylnej lampie musi być dodatkowa dioda LED do "stop", lub musi wzrastać moc/prąd lampy by uzyskać efekt "stop". W pierwszym przypadku tylna lampa zapewne będzie miała trzy przewody. W drugim przypadku, sterownik musi podać większą moc/prąd po naciśnięciu hamulca.
RONINN pisze:
08 kwie 2026, 11:08
Błąd 15 mogę sam wywołać poprzez nacisnięcie hamulca i włączenia hulajnogi i trzymania przycisku power po chwili mruga 15 , niewiem czy to test czujnikow czy hulajnoga została uruchomiona z złą pozycją hamulca i dlatego wówczas wyświetla po włączeniu błąd 15.
Wg opisu do Xiaomi Pro 2, "error code 14/15" przy tej procedurze to naturalna reakcja.
RONINN
Nowicjusz

Sprawdzilem przewody i są w dobrym stanie nie są poprzecierane , wtyczki w ECU nie są zaśniedziałe , baterie odpinałem reset ustawień fabrycznych ,
pomiar napięcia na wtyczce pod błotnikiem przy światle zapalonym 4.98V , przy wciśnieciu hamulców R,L bez mian napięcie nadal 4.98V . Dodam że hulajnoga ma przejechane niecałe 300km i 7 cykli ładowania jest w bardzo ładnym stanie długo przestała max speed 20km/h , wyszło nowsze FW ale nie zaktualizowałem .
tkoko
Forumowicz

Złącze tylnego światła ma, jak mniemam, dwa przewody, więc skoro lampa świeci; złącze, przewody czy lampa nie powinny być problemem. Masz, być może, uszkodzony w sterowniku tranzystor sterujący mocą/impulsami światła stop.
Drugą możliwą przyczyną może być brak sygnału z czujników hamulca. Sprawdź czy naciskając hamulec masz w złączu hamulca spadek/wzrost napięcia, zależny od typu hamulca (wysoki/niski poziom).
RONINN
Nowicjusz

Czujniki w hamulcu teoretycznie powinny być sprawne ponieważ jak nacisnę lew lub prawy hamulec i włączę hulajnogę trzymając przycisk POWER wyświetli się błąd 15 , sprawdziłem osobno na lewym i prawym hamulcu , jeśli czujnik by był uszkodzony odrazu by informował przy włączeniu hulajnogi kodem15 a błędu niema. Natomiast po rozkręceniu hamulców magnesy i czujniki halla są na swoim miejscu po oddaleniu od magnesów pokazał się błąd 15 przy włączeniu hulajnogi dlatego wykluczył bym halla L R teoretycznie [chyba], oraz na włączonej hulaj.w m365 tools przy naciskaniu hamulca nic sie niedzieje na odczycie nie widziałem aby jakieś napięcie skakało w odczytach w aplikacji sprawdzałem w wersji trial w apliacji .
ODPOWIEDZ