Konwersja Lazaro Integral?

Jesteś początkującym konstruktorem i potrzebujesz porady na temat doboru komponentów?
ODPOWIEDZ
kmilox
Nowicjusz

Konwersja Lazaro Integral?

Post autor: kmilox »

Cześć, Jestem posiadaczem starszego już roweru Lazaro Integral V2. Zastanawiam się czy nie zrobić sobie na nim pierwszej konwersji na e-bike.
Nie mam w tym żadnego doświadczenia. Myślę o napędzie MID Bafang BBS01 36V/250W, ponieważ rower byłby do jazdy po mieście i drogach publiczych więc chciałbym raczej żeby to był "legal" :).
Proszę o informację czy ten Bafang to dobry wybór? Jeśli tak, to gdzie najlepiej dokonać jego zakupu żeby było to najbardziej opłacalne? Widzę, że tutaj www.pswpower.com mają chyba całkiem dobre ceny.

Oprócz silnika pozostaje oczywiście kwestia baterii. Czy pojemność 14,5Ah przy 36V pozwoli na uzyskanie jakiegoś sensownego zasięgu przy jeździe przy lekkim wspomaganiu, tak aby kręcić pedałami ale żeby się mniej męczyć niż zwykle.
Czy baterie GreenCell są ok? Zależy mi oczywiście aby bateria była bezpieczna w użytkowaniu, abym spokojnie mógł ładować ją w mieszkaniu ;)
W.P.
Forumowicz

Re: Konwersja Lazaro Integral?

Post autor: W.P. »

Po poważnej awarii poprzedniego silnika byłem zmuszony do wymiany. Wybór padł na taki właśnie model. Nie mogę nic powiedzieć nt osiągów, gdyż to akurat środek zimy, więc nie spieszę się. Wygląda raczej obiecująco.
Co do "legalu" to zauważyłem, że nie ma ograniczenia prędkości do przepisowej 25km/h. Być może ten parametr daje się ustawić w nastawach wyświetlacza, ale u mnie w "APT 500c Display" tego nie ma.
kmilox
Nowicjusz

A jaki miałeś ten potrzebni silnik?
Myślę że w sumie do rozważenia jest też TSDZ2B. Jest tańszy, ma tensometr i widzę że części zamienne są dostępne do niego.
Pytanie czy do obecnych sztuk sprzedawanych przez pswpower można wgrać osf? Kiedyś czytałem że były jakieś nowsze kontrolery z innym procesorem do którego nie było alternatywnego softu.
W.P.
Forumowicz

kmilox pisze:
14 sty 2025, 22:59
A jaki miałeś ten potrzebni silnik?
Poprzedni silnik to fabryczne wyposażenie Eco Bike. Poszedł "do kosza" z powodu pęknięcia wałka mocującego korby. Miał wadę fabryczną i ukręcił się pomimo Φ16 :o .
kmilox
Nowicjusz

A ma ktoś doświadczenia z bateriami z pswpower?
Myślę nad baterią bagaznikową a tylko tam mają fajne zestawy bateria + bagażnik. W dodatku całkiem duża pojemność za niezłą cenę. Rzekomo wykonane na 21700 Samsung :)
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

W.P. pisze:
14 sty 2025, 22:47
Co do "legalu" to zauważyłem, że nie ma ograniczenia prędkości do przepisowej 25km/h. Być może ten parametr daje się ustawić w nastawach wyświetlacza, ale u mnie w "APT 500c Display" tego nie ma.
Bo zapewne wyświetlacz nie ma przestawionej tej opcji. Jeżeli jednak bardzo Ci zależy na tym ograniczeniu, wystarczy go zmienić na 25 km/godz.
Załączniki
500C.jpg
tkoko
Forumowicz

kmilox pisze:
14 sty 2025, 22:59
Myślę że w sumie do rozważenia jest też TSDZ2B. Jest tańszy, ma tensometr i widzę że części zamienne są dostępne do niego.
TSDZ8 jest po pierwsze dwa razy mocniejszy (500 wat) w stosunku do wybranego BBS01 (250 wat).
Przy Twoich założeniach co do terenu i stylu jazdy, wybrałbym TSDZ8 zamiast BBS01, ale w Twoim przypadku nie ma to znaczenia.
za TSDZ8;
1. mocniejszy silnik (zawsze możesz ograniczyć wspomaganie, moc silnika).
2. ma tensometr, (zaleta dla tych co chcą się pomęczyć na rowerze).
przeciw;
1. skoro mocniejszy silnik, to większe zużycie prądu, mniejszy zasięg (watowica)
2. ma tensometr (wada dla tych co chcą trochę poleniuchować na rowerze)
3. nowość, brak na razie "gwarancji" trwałości/niezawodności
SzczepanW2
Forumowicz

Post autor: SzczepanW2 »

Pójdź w stronę TSDZ8, BB01 to jest przeżytek...
W.P.
Forumowicz

tkoko pisze:
15 sty 2025, 7:58
Bo zapewne wyświetlacz nie ma przestawionej tej opcji.
Rzeczywiście, bzdurę napisałem. Ta początkowa wiedza utkwiła mi w pamięci po pierwszych oględzinach, kiedy jeszcze nie wiedziałem nic nt sposobu wejścia w zaawansowaną część ustawień (kod 1919).
Jest zima, więc przysiadam się do roboty z rzadka.
tkoko
Forumowicz

SzczepanW2 pisze:
15 sty 2025, 10:12
I pewnie dlatego ten 20 letni BBS01 ma wielokrotnie większą sprzedaż na świecie niż TSDZ8. :D
kmilox
Nowicjusz

SzczepanW2 pisze:
Czemu TSDZ8? Nie za mocny jak na moje warunki?
Czy TSDZ2B nie jest bardziej konfigurowalny i oszczędniejszy?
SzczepanW2
Forumowicz

tkoko pisze:
15 sty 2025, 10:53
SzczepanW2 pisze:
I pewnie dlatego ten 20 letni BBS01 ma wielokrotnie większą sprzedaż na świecie niż TSDZ8. :D
No bo jest na rynku naście lat, a nie niecały rok? W zasadzie nie miał konkurencji swojego czasu więc ugruntował swoja pozycje na rynku, aktualnie przy dostępie MIDów na tenso, branie troglodyty na PASie mija się z celem. Sam mam jeden rower na BBS01, ale gdyby silnik nie kosztował mnie 250zł to bym go w zyciu dzisiaj nie kupił :mrgreen:
tkoko
Forumowicz

SzczepanW2 pisze:
16 sty 2025, 10:30
No bo jest na rynku naście lat, a nie niecały rok? W zasadzie nie miał konkurencji swojego czasu więc ugruntował swoja pozycje na rynku, aktualnie przy dostępie MIDów na tenso, branie troglodyty na PASie mija się z celem.
zacytuję sam siebie
tkoko pisze:
15 sty 2025, 8:18
przeciw;
dla bardzo wielu użytkowników, szczególnie dla kobiet i osób w starszym wieku to ZALETA
kmilox
Nowicjusz

To ja już nie wiem czy chcę ten tensometr czy nie :lol:
W sumie chciałbym żeby rower został rowerem, ponieważ nie używam go do konkretnych dojazdów tylko rekreacyjnie.
Jeździłem na boschu z tensonetrem to dawał całkiem przyjemne wrażenie.
Bafanga z PAS nie mam gdzie wypróbować ;)
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

Post autor: pxl666 »

na wysokiej asyscie tenso dziala praktycznie jak pas
tkoko
Forumowicz

kmilox pisze:
16 sty 2025, 17:12
W sumie chciałbym żeby rower został rowerem, ponieważ nie używam go do konkretnych dojazdów tylko rekreacyjnie.
Każdy 250 watowy rower pozostanie rowerem, bo to jest moc możliwa do wygenerowania przez sprawnego człowieka.
Im mocniejszy silnik, tym rower mniej/bardziej zmienia się w motorower. :D
kmilox
Nowicjusz

I też o to chodzi, aby pozostał rowerem. Dodatkowe 250W podwaja moc sumaryczną więc zmęczenie podczas jazdy powinno być wyraźnie mniejsze.

A co z baterią? 36V/13Ah od Greencella na początek? Czy jakieś wynalazki z pswpower? Nie ukrywam że chodzi też o to aby nie wkładać w to nie wiadomo ile pieniędzy bo to byłby początek zabawy z ebike i nie wiem czy mi się to spodoba :mrgreen:
tkoko
Forumowicz

kmilox pisze:
16 sty 2025, 19:17
Dodatkowe 250W podwaja moc sumaryczną więc zmęczenie podczas jazdy powinno być wyraźnie mniejsze.
I będzie, tyle ze kosztem zasięgu. :D Podwojenie prędkości = czterokrotnemu zmniejszeniu zasięgu (w uproszczeniu).
kmilox pisze:
16 sty 2025, 19:17
A co z baterią? 36V/13Ah od Greencella na początek? Czy jakieś wynalazki z pswpower? Nie ukrywam że chodzi też o to aby nie wkładać w to nie wiadomo ile pieniędzy bo to byłby początek zabawy z ebike i nie wiem czy mi się to spodoba :mrgreen:
Wielu użytkowników tego forum (w tym ja) jeździ na ogniwach nawet po 3 zł/szt. Aku miał być "na próbę" a jeździ już 5 lat. :D Co do rekomendowania któregoś aku, to Ci nie pomogę. Sam musisz zdecydować, tym bardziej że aku będą miały "gwarancję". Możesz też skorzystać z ofert użytkowników tego forum, co powinno zwiększyć "gwarancję" na aku, bo masz bezpośredni kontakt ze sprzedającym/producentem aku, i możesz uzgodnić parametry aku wg swojego życzenia.
kmilox
Nowicjusz

Ok. Dzięki za pomoc.
To jeszcze pytanie w sprawie TSDZa2B. Widzę na PSPOWER, że w napięciu 36V sprzedają wersje 250W i 350W. Gdzieś udało mi się wyczytać, że silnik i kontroler jest w tych wersjach jednakowy, różni się tylko ograniczenie prądu ustawione w sofcie. Czy tak właśnie jest? A może to kwestia tylko naklejki na silniku? :lol:
Docelowo u mnie pewnie wleciałby OSF, za bardzo lubię dłubać aby długo korzystać z oryginału ;)

PS:
A co to za ogniwa po 3zł za sztukę?
tkoko
Forumowicz

kmilox pisze:
17 sty 2025, 17:20
To jeszcze pytanie w sprawie TSDZ2B. Widzę na PSPOWER, że w napięciu 36V sprzedają wersje 250W i 350W.
TSDZ2 to nie moja bajka więc Ci nie doradzę. Na stronie PSPOWER widzę tylko że wersja 250 wat jest z dwoma wyświetlaczami. XH-LCD, być może z manetką (pewnie złącze 8 PIN), oraz z wyświetlaczem VLCD5 ze złączem 6 PIN. Wersja 350 wat jest tylko z wyświetlaczem VLCD5 ze złączem 6 PIN.
kmilox pisze:
17 sty 2025, 17:20
A co to za ogniwa po 3zł za sztukę?
Tak jak wcześniej pisałem potrzebowałem do prób jakieś tanie ogniwa, do baterii 48/52 V, bo miałem tylko aku 36 V. Wybrałem więc na forum najtańsze ogniwa LGMH1. Jeżeli będziesz wybierał ogniwa do aku, to odnośnie LG (jako całość) byłbym ostrożny/krytyczny.
viewtopic.php?f=19&t=7430
pxl666 pisze:
16 sty 2025, 17:48
na wysokiej asyscie tenso dziala praktycznie jak pas
Nie działa tak samo, co łatwo sprawdzić. Wystarczy zmniejszyć obroty z 90 - 100 RPM, nacisk 70 kg na korbę, moc 100 wat korba, 500 wat silnik, prędkość 40 km/godz, na 10 RPM, nacisk 0.5 - 1 kg na korbę. Jak myślisz jaka będzie prędkość roweru. W przypadku BBSXX przy tym samym teście Prędkość/ moc spadnie z 40 km/godz/600 wat, na 36 - 37 km/godz 500 wat. W moim przypadku po dwóch zawałach, ta cecha BBSXX jest ŚWIETNA. W przypadku zatkania serducha nie muszę się zatrzymywać by odsapnąć, wystarczy zmniejszyć obroty/wysiłek. Rower przy 5 RPM korby sam pojedzie.
kawuem

Post autor: kawuem »

tkoko pisze:
17 sty 2025, 21:53
...
Tak jak wcześniej pisałem potrzebowałem do prób jakieś tanie ogniwa, do baterii 48/52 V, bo miałem tylko aku 36 V. Wybrałem więc na forum najtańsze ogniwa LGMH1. Jeżeli będziesz wybierał ogniwa do aku, to odnośnie LG (jako całość) byłbym ostrożny/krytyczny.
...
Są z nimi jakieś problemy? Zrobiłem kilka akumulatorów na tych ogniwach i na razie zero problemów.
tkoko
Forumowicz

kawuem pisze:
17 sty 2025, 23:02
Są z nimi jakieś problemy? Zrobiłem kilka akumulatorów na tych ogniwach i na razie zero problemów.
Podałem wyżej link do forumowej ankiety ogniw, a i sam coś na temat LG pisałem wielokrotnie. Masz tam LG gdzie na 32 opinii, 18 masz "negatywnych/problemowych". Dla porównania Sanyo przy 35 opiniach ma dwie opinie "negatywne/problemowe". Na 127 opinii ogniw, inne ogniwa niż LG ma 10 opinii "negatywnych/problemowych".
kawuem

Taka ankieta niekoniecznie świadczy o jakości ogniw. Powodów ilości złych opinii może być wiele. Choćby ilość użytkowników danego typu ogniw (możliwa kwestia ceny) , kto te baterie robił, w jaki sposób, z jakiego źródła były te ogniwa, nowe, czy używane itd. itp. Ja z nimi żadnego problemu nie miałem, a już parę lat minęło i zero reklamacji.
tkoko
Forumowicz

kawuem pisze:
18 sty 2025, 9:48
Taka ankieta niekoniecznie świadczy o jakości ogniw.
Dla Ciebie ankieta o niczym nie świadczy, dla innego użytkownika jest przestrogą/ostrzeżeniem. Każdy ma wolny wybór, podobnie jak kmilox. :D
SzczepanW2
Forumowicz

tkoko pisze:
16 sty 2025, 12:33
SzczepanW2 pisze:
16 sty 2025, 10:30
No bo jest na rynku naście lat, a nie niecały rok? W zasadzie nie miał konkurencji swojego czasu więc ugruntował swoja pozycje na rynku, aktualnie przy dostępie MIDów na tenso, branie troglodyty na PASie mija się z celem.
zacytuję sam siebie
tkoko pisze:
15 sty 2025, 8:18
przeciw;
dla bardzo wielu użytkowników, szczególnie dla kobiet i osób w starszym wieku to ZALETA
Argument na siłę, jak większość Twoich wywodów tutaj na forum :)
kawuem

He, he... tu jest więcej takich :D Nie będę wytykał palcami ;)
Taki mały offtop ;)
kmilox
Nowicjusz

Cześć. Wracam do tematu konwersji mojego lazaro :D
W zeszłym roku z braku czasu temat odpuściłem ale teraz silnik już mam zamówiony i stoję przed wyborem odpowiedniej baterii.
Zastanawiam się czy nie wziąć bagażnika z bateria 36V/15Ah albo 36V/20Ah z PSWPower. I tak myślałem nad montażem bagażnika do tego roweru więc może coś takiego byłoby lepszym wyborem niż bidon?
Montował ktoś coś takiego na ramie crossowej? Będzie to jakoś wyglądać? I czy nie wpływa znacząco na stabilność roweru? :roll:
Awatar użytkownika
Eries
Nowicjusz

Post autor: Eries »

Baterie bagażnikowa wpłynie na stabilność roweru, podnosząc środek ciężkości. Będziesz się czuł, jakbyś miał ciężki silnik HUB w tylnym kole. Szkoda psuć efekt jaki daje MID taką baterią. Nie upchasz jakiegoś bidonu w trójkąt ramy lub pod?
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz

Post autor: lukk »

No bateria bagażnikowa i MID to dziwne połączenie :)
Jeśli popularne obudowy bidonowe nie pasują wyglądem to jest kilka innych opcji, które az tak nie rażą, np: https://pl.aliexpress.com/item/1005003280932129.html
ODPOWIEDZ