Giant Roam 0 2018 - konwersja trekkinga

Jesteś początkującym konstruktorem i potrzebujesz porady na temat doboru komponentów?
ODPOWIEDZ
giantroam0
Nowicjusz

Giant Roam 0 2018 - konwersja trekkinga

Post autor: giantroam0 »

Witam

Użytkuję od nowości dokładnie taki rower trekkingowy Giant Roam 0 (2018)
https://katalog.bikeworld.pl/2018/web/p ... oam_0_disc
Obrazek

Mocno myślę nad konwersją na ebike'a. Zależy mi na zasięgu (min. ok. 100km przy najniższym wspomaganiu), dobrym wspomaganiu na stromych podjazdach. Większość tras to asfalt lub szuter po wyznaczonych ścieżkach rowerowych.

Moje wstępne założenia:
Silnik MID 750W 48V (Bafang BBS02 albo Tongsheng TSDZ8) - z tego co doczytałem to na trekking dobre rozwiązanie to silnik HUB w tylnym kole ale ja dużo jeżdżę po pagórkach i tu lepiej centralny montować, prawda to?
Bateria bidonowa 20Ah

Czy dla takiego trekkingu to dobre założenia? Jeśli silnik MID to jaką tarczę wybrać 42T, 44T, 46T?

Czy ktoś może ma podobnego skonwertowanego Gianta żeby podzielić się fotkami i wiedzą? Pytam m.in. bo jest tam osłona plastikowa pod ramą gdzie biegną linki z pancerzami i jestem ciekaw czy można byłoby pochować tam okablowanie żeby było jako tako estetycznie.

Druga sprawa to wykorzystanie tylnej kasety tylnej w moim rowerze po ewentualnym zamontowaniu silnika MID, obecnie jest tam kaseta 10 rzędowa Shimano Deore 11-36T no i czy po zamontowaniu silnika MID będzie możliwość korzystania ze skrajnych blatów czy będzie za duże przekoszenie łańcucha?
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Re: Giant Roam 0 2018 - konwersja trekkinga

Post autor: mitusm »

Tsdz8 będzie ok. Przekoszenie łańcucha ciężko powiedzieć, gdzieś widziałem instrukcję jak to pomierzyć. Z swojego doświadczenia, jak rower ma z przodu 3 blaty to zwykle łańcuch uciekał w kierunku mniejszych zębatek po montażu silnika. Zębatka 44, 46T pozwoli na fajne prędkości przelotowe (40-45km/h) przy dobrej kadencji. Kąt dolnej ramy jest super pod mida, nawet jak będzie kolizja silnika z linkami to będzie go można ustawić na dystansie bez ruszania linek. Na 20Ah (960Wh) bez problemu 100km na takim sprzęcie.
ODPOWIEDZ